Fiets gejat. Balen. Dat wordt dus wandelen, of anders een taxi of iemand bellen voor een rit. Het gebeurt steeds vaker dat mensen in Heiloo terugkomen van hun treinreis en dat hun tweewieler kwijt zijn. Dat blijkt uit het flink opgelopen aantal aangiften van fietsdiefstal bij NS-station Heiloo. Cameratoezicht moet het aantal gevallen weer naar beneden krijgen.
In 2016 hing er een half jaartje lang een camera bij het station van Heiloo, inclusief waarschuwingsborden. Dit is de camera die de BUCH-gemeenten gezamenlijk hadden gekocht. Het effect was beperkt: er vonden 24 fietsdiefstallen plaats, tegenover 27 in dezelfde periode het jaar ervoor. Wel kon dankzij de beelden één verdachte worden opgepakt. De Heilooër gemeenteraad besloot toen vanwege het prijskaartje en het beperkte effect geen eigen camera te kopen.
Maar ondanks het beperkte effect is het nu toch weer hoogste tijd voor cameratoezicht, vindt de burgemeester Mascha ten Bruggencate. De politie en de NS zijn het daarmee eens. Het aantal aangiften van fietsdiefstal bij het station schoot vorig jaar omhoog. In 2020 waren er 21 aangiften, in het coronajaar 2021 dipte het aantal naar 16, om daarna via 29 door te stijgen naar 49 in 2023.
De laatste jaren hing de BUCH-camera vooral bij de horeca in Castricum vanwege wantoestanden. Rond de jaarwisseling verhuist de camera telkens even naar Bergen. De burgemeester van Heiloo vraagt de raad om toestemming voor het regelen van de camera voor een periode van drie maanden. Dan komt deze aan de Stationsweg te hangen bij de noordwestelijke stalling. Dat kost bij elkaar 1.000 euro. De camera wordt gekoppeld aan de toezichtcentrale in Alkmaar.
De politie heeft al wel gewaarschuwd dat het, vanwege beperkte capaciteit, misschien niet altijd beelden kan doorspitten na melding van fietsdiefstal. (foto: Twitter @POL_WijkBergeNH)