RADIO: Kosten omgevingswet voor Alkmaar

De nieuwe Omgevingswet moet uiteindelijk geld besparen, maar voorlopig maken gemeenten en provincies meer kosten. In Alkmaar zijn deze grotendeels al opgenomen in de begrotingen van 2023 en ’24. Vanaf volgend jaar moeten er nog aanpassingen worden gedaan aan de dienstverlening en het gemeentebeleid. Het college van Alkmaar kan op dit moment nog niet zeggen of dit gevolgen heeft voor de begroting van 2025.

 

dit is het landelijke beeld. In de programmabegroting 2025 komen we zo nodig met een voorstel.

 

Op 12 januari 2023 heeft u in de commissie Sociaal & Ruimte gevraagd naar de kostenontwikkeling als gevolg van de invoering van de Omgevingswet op 1 januari 2024. In een aan u toegestuurd voortgangsbericht op 20 juli 2023 is aangegeven dat de kostenontwikkeling voor de gemeente nog niet duidelijk is, omdat nog steeds aanpassingen worden gedaan.

Met de huidige kennis kunnen we u het volgende laten weten: de gemeentelijke kosten voor de uitvoering van de Omgevingswet zijn hoger dan de kosten voor de uitvoering onder de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (WABO). Dit is het landelijke beeld. Met deze kostenstijgingen is voor een groot deel al rekening gehouden in de programmabegroting
2023 en 2024. De financiering van onder andere het behandelen van aanvragen voor een omgevingsvergunning, het opstellen van de Omgevingsvisie en de ruimtelijke transitie in de komende jaren van bestemmingsplannen naar één Omgevingsplan is daarmee afgedekt. Dat geldt ook voor de gelijktijdig ingevoerde Wet kwaliteitszorg bouwen.

De invoering van de Omgevingswet leidt vanaf 2025 tot nog meer extra blijvende inspanningen voor bij voorbeeld genoemde technische transitie, de technisch en juridisch noodzakelijke aanpassingen van de (digitale) dienstverlening en tijdelijke extra inspanningen voor juridisch noodzakelijke
actualisatie van beleid. Ook dit is het landelijke beeld. In de programmabegroting 2025 komen we zo nodig met een voorstel.