RADIO ambulanceprestaties

De ambulancedienst in de regio is in 2023 zestien-en-een-half-duizend keer met spoed uitgerukt. De meeste uitrukken zijn vanwege ongelukken, reanimaties, eerste hulp en onwelwordingen. De prestaties zijn uitstekend, de uitruknorm van een kwartier wordt daarbij in meer dan 95% gehaald. De ambulancedienst beschikt over posten in Alkmaar, Heiloo en Noord-Scharwoude.

Noord-Holland Noord heeft in 2023 bijna 40.000 spoeduitrukken verzorgd: 39.579. Dat zijn 219 oftewel ruim een half procent minder acute of urgente ritten dan het jaar daarvoor.
In de regio Alkmaar is 16.498 keer een ambulance door de 112-meldkamer op pad gestuurd, in West-Friesland 12.003 maal en in de Noordkop 11.078 keer.

Dat blijkt uit cijfers van de regionale ambulancevoorziening Noord-Holland Noord, gevormd door de veiligheidsregio en het Witte Kruis. De meeste uitrukken vinden vanwege (verkeers)ongelukken, reanimaties, eerste hulp en onwelwordingen plaats.

Lees ook: Dubbel zo veel meldingen van agressie tegen hulpverleners. Vooral ambulancepersoneel vaak mikpunt

Dashboards
De prestaties in deze regio zijn meer dan voldoende. Volgens landelijk afgesproken normen moeten ambulances bij incidenten waarbij een acute dreiging van vitale functies bestaat (A1-meldingen) binnen een kwartier ter plaatse zijn. Dat lukt, ondanks de uitgestrektheid van de regio, in 95 procent van de gevallen.

De ambulance is gearriveerd bij een ongeluk.
De ambulance is gearriveerd bij een ongeluk.
© Archieffoto

„We werken informatiegestuurd, wat inhoudt dat we onze ritprestaties blijven monitoren door gebruik te maken van data en dashboards”, aldus een woordvoerster.

, Wognum, Zwaagdijk-Oost (tijdelijk in afwachting van nieuwbouw in Hoogkarspel), Den Helder, Schagen, Wieringerwerf en op Texel in Den Burg en De Waal. De in totaal bijna veertig ambulances worden afwisselend bemenst door ongeveer 250 verpleegkundigen en chauffeurs.