Misdaadbestrijding versus privacy. Het blijft een spanningsveld als het gaat om beveiligingscamera’s in het publieke domein. In Heiloo vond een minderheid van de gemeenteraad de privacy van treinreizigers zwaarder wegen dan de wens om het aantal fietsdiefstallen bij het station terug te dringen. Drie maanden lang zal proef worden gedraaid met cameratoezicht op de stalling aan de noordwestzijde van het station.
Het aantal aangiften van fietsdiefstal bij Station Heiloo schoot vorig jaar omhoog. In 2020 waren er 21 aangiften, in het coronajaar 2021 dipte het aantal naar 16, om daarna via 29 door te stijgen naar 49 in 2023. Vorig week werd nog een versierde kinderfiets gejat. Agenten troffen de fiets later op de Zeeweg, in bezit van twee jongens. Politie en justitie moesten hen uiteindelijk laten gaan omdat er niet genoeg bewijs was dat ze de fiets zelf hadden gestolen. Beelden van de diefstal hadden kunnen helpen.
In 2016 hingen er een half jaartje een camera bij het station. Deze camera hadden de BUCH-gemeenten al eerder gezamenlijk gekocht. De effecten bleken te gering voor de Heilooƫr raad om een eigen camera te kopen. Nu wil burgemeester Mascha ten Bruggencate de BUCH-camera, die standaard bij de kroegen in Castricum hangt omdat het daar op stapavonden soms mis gaat, weer naar Heiloo halen. En ook een raadsmeerderheid vindt het de benodigde 1.000 euro waard, bleek maandagavond. Alleen de fracties van PvdA en D66 vonden het middel te zwaar.
De BUCH-camera komt drie maanden bij stalling aan de noordwestzijde van het station, en wordt gekoppeld aan de toezichtcentrale in Alkmaar. Borden geven aan dat er cameratoezicht is. Gemeente Heiloo sluit een convenant met de NS, waarin staat dat alleen de politie de beelden mag bekijken, naar aanleiding van een misdrijf.