Kleurrijke regenboogstoet trekt door Alkmaarse binnenstad: “Ik had geen idee dat Pride alweer is”

“Welkom in Europa, blijf hier tot ik dood ga Euro-pa-pa, Euro-pa-pa.” Mensen uit de LHBTIQ+ gemeenschap én toeschouwers springen in de Alkmaarse Langestraat op de maat van het bekende nummer van Joost Klein.  Met DJ TukTuk wordt de vijftiende editie van Pride Alkmaar ook muzikaal afgetrapt. “Wij steken onze vuist omhoog. Dit is wie wij zijn!”

Sommige bezoekers van de Alkmaarse binnenstad bleken volkomen verrast door de kleurrijke menigte en harde muziek. “Ik had geen idee dat Pride alweer is”, zegt een toeschouwer terwijl ze vol bewondering toe kijkt hoe de stoet de aandacht weet te trekken. (tekst loopt door de foto)

Tijdens de Pride Walk steken mensen hun vuist op om te laten zien wie ze zijn. (foto: Streekstad Centraal / Marco Schilpp)

Alkmaar Pride begon ook dit jaar weer met een Pride Walk. Om mensen te laten zien dat er echte mensen achter de afkorting LHBTIQ+ zitten en natuurlijk om bewustwording te creëren. Na vijftien jaar is dat volgens Adrie Rotteveel – voorzitter van Alkmaar Pride – nog steeds nodig. “Ik hoor dat er veel meer aangifte wordt gedaan voor homo gerelateerd geweld. Ook was er recentelijk nog het gedoe met regenboogvlaggen in Heiloo.” Adrie heeft het hier over de regenboogvlag die begin mei van een gevel in Heiloo gerukt werd. “Veel mensen uit fe gemeenschap leven nog steeds onder een steen, omdat ze niet het gevoel krijgen dat ze zichzelf kunnen zijn.”

Adrie wil met de Pride mensen de mogelijkheid geven zichzelf te laten zien en het anders zijn normaliseren. “Ik vind het al normaal, maar ik hoop dat de discussies erover ophouden.” Ook wethouder diversiteit Christian Schouten liep mee zaterdagmiddag: “Alkmaar moet een gemeente zijn waar iedereen zich veilig voelt om te zijn wie die wil zijn. Een plek waar iedereen de vrijheid heeft om te houden van wie ze houden.” (tekst loopt door onder de foto)

Met de wandeling door de binnenstad van Alkmaar werd de Pride Week afgetrapt. (foto: Streekstad Centraal / Marco Schilpp)

De Walk eindigde op het Ringersplein, waar volgende week de grachtenparade van start zal gaan. “Het was echt super leuk”, zegt één van de deelnemers. “Iedereen is zichzelf. Met Pride kunnen we laten zien dat we anders zijn en dat dat niet erg is.” Hij kijkt enorm uit naar de Grachtenparade volgende week. (hoofdfoto: Marco Schilpp)