“Ik steek een lichtje aan voor alle mensen die hier vandaag hadden willen zijn, maar om wat voor reden niet durfden”, klinkt er maandagavond door de Oud Katholieke Parochie van de H.Laurentius in Alkmaar. De dienst stond in het teken van de Roze Viering. “De Oud-Katholieke Kerk kun je beter de Nieuw-Katholieke kerk noemen.”
Terwijl de zon enthousiast naar binnen schijnt begint op Tweede Pinksterdag de Roze Viering. Uiteraard als onderdeel van de Alkmaarse Roze Week. De bekende regenboog kleuren zijn subtiel verwerkt in het dienstboekje, bij de kaarsjes en onder het breekbrood dat tijdens de dienst wordt uitgedeeld. Ook zijn de regenboog kettingen en T-shirts niet te missen.
Conny van Iersel van COC Noord-Holland Noord verzorgde het welkomstwoord. Waarna het lied ‘Ik wens jou vrede’ volgde. Tijdens de dienst kwamen meerdere mensen aan het woord. Zo deelde Ria Ettes haar verhaal ‘In Vuur en Vlam’. En las iemand anders een gedicht of een Handeling. (tekst loopt door onder de foto)
Ook was er ruimte voor voorbeden uit de kring. Één voor één liepen mensen naar pastoor Erna Peijnenburg om een kaarsje aan te steken, waarna een gebed volgt. “Ik steek een lichtje aan voor iedereen die zich onzeker voelt om te zijn wie ze zijn.” Uit de kring klinkt: “Wij bidden voor U, verhoor ons.”
“Dit past veel beter bij mij”, vertelt één van de bezoekers aan Streekstad Centraal. Hij is homo, maar roept dat niet van de daken. “Hier voel ik me thuis.” Ongeveer 30 mensen waren aanwezig bij de dienst, iedereen welkom ongeacht seksualiteit of gender. Dat vond de uit Enkhuizen afkomstige Dik Karreman bijzonder om te zien. “Je ziet echt de diversiteit. Iedereen kan zichzelf zijn.” Hij is in Enkhuizen een wekelijkse kerkbezoeker, en is speciaal voor deze dienst naar Alkmaar gekomen.
Sinds 2011 viert de Oud Katholieke Kerk in Alkmaar de Roze viering. Een viering waar geloof en diversiteit bij elkaar worden gebracht. En dat is niet overal vanzelfsprekend. “Bij de Rooms Katholieke Kerk zou dit niet gebeuren”, legt Dik uit. “Daar heb je zelfs geen vrouwelijke priesters. Wij gaan veel meer mee met de tijd eigenlijk.” (tekst loopt door onder de foto)
Ria Ettes groeide op onder het bewind van een Rooms Katholieke kerk, maar begon daar zich al snel tegen te verzetten. “Ik hield niet van al die regels. Ik zeg geen hij of hem, maar zij of haar.” Ze gelooft in een hogere macht en is op 76 jarige leeftijd nog steeds actief in de kerk. Op latere leeftijd ontdekte ze dat lesbisch is.
“Vroeger zat het woord lesbienne niet in mijn woordenschat.” Haar man en kinderen wisten ervan, maar het koste haar jaren om echt uit de kast te komen. En dat vind ze eigenlijk ook best iets geks. “Ik vroeg laatst aan iemand; hoe was het voor jou toen je tiener was en je ouders ging vertellen dat je hetero bent?” (tekst loopt door onder de foto)
Tegenwoordig wordt het al steeds meer geaccepteerd. “Ik ben blij dat ik in Nederland geboren ben. Nog niet iedereen voelt zich helemaal veilig, maar het wordt steeds beter”, zegt Ria. Al met al was het doel van de dienst om mensen van de LHBTIQ+ gemeenschap en geloof bij elkaar te brengen. De dienst werd afgesloten met koffie en thee.