RADIO: FVD-commissielid Devon Zwierenberg gaat verder onder Status Quo

Gemeente Alkmaar heeft er een nieuwe politieke beweging bij. Devon Zwierenberg stopt als commissielid van het Forum voor Democratie en is bezig met het oprichten van Status Quo. Hij wil verlost zijn van het negatieve beeld dat veel mensen hebben van zijn partij, en hij wil meer een eigen koers kunnen varen.

 

Het negatieve beeld rondom Forum voor Democratie (FVD) zit hem in de weg. Devon Zwierenberg heeft het gevoel dat hij zonder die bagage meer kan bereiken in Alkmaar. Hij verlaat Forum en brengt Alkmaar een nieuwe partij: Status Quo.
„Als ik op straat vraag of ik iets kan betekenen en vervolgens zeg dat ik van FVD ben, dan merk ik dat mensen minder geneigd zijn me iets te vertellen”, zegt Zwierenberg (24). Hij is nu commissielid voor de partij, de secondant van Forumleider Jelle Wittebrood. En in het dagelijks leven accountmanager.

Hij pakt het vuurwerkreferendum als moment om zijn nieuwe partij aan te kondigen. Hij roept Alkmaarders op om via status-quo.nl een mening over het referendum achter te laten.

Je merkt dat Forum een obstakel is? Hoe komt dat?

„Ik denk omdat veel mensen de landelijke lijn vanuit Den Haag niet goed genoeg vinden. Ik wil meer een eigen koers kunnen varen.”

Maar je hebt toch zelf voor Forum gekozen? Je wist waar de partij voor stond.

„Op mijn zeventiende zat ik bij de jongerenafdeling van Forum, in de beginperiode van de partij. Na een half jaar ben ik weggegaan, ik was meer bezig met mijn studie en vrienden. Twee jaar geleden begon ik in Alkmaar na enige twijfels met het idee om voor Alkmaarders op te komen.”

Je had toen al twijfels?

„Omdat Forum in een negatief daglicht stond door tweets en het mediabeeld. Ik heb het daar met Jelle over gehad. Ik was ervan overtuigd dat we in Alkmaar wel een eigen koers konden varen.”

Hij zit toch te veel op de Haagse lijn, vind je nu?

„Ik denk dat het beter kan. Ik wil meer vrijheid.”

Waarom doe je dit nú met het vuurwerkreferendum?

„Het idee is dat inwoners hun mening achterlaten. Dan kunnen wij daarmee aan de gang gaan en een mening vormen. Het is gelijk de kern van wat wij willen: een wisselwerking tussen wat wij vinden en wat de samenleving wil. We willen bij meer grote onderwerpen meningen vragen. Er moet een levend document ontstaan met zoveel mogelijk informatie.”

Hoe dan? Ik denk niet dat een Alkmaarder gretig naar een website gaat voor zomaar ieder onderwerp.

„Het platform moet dusdanig toegankelijk worden dat het gewoon wordt. Mijn stoutste droom is dat je in 2026 een loket binnenstapt, waar je je mening kunt neerleggen: een soort politiek ombudsloket. Als politiek moeten wij zichtbaarder zijn.”

En de naam: Status Quo?

„De essentie van de politiek: wil je veranderen of iets behouden?”

Maar jullie willen toch juist veranderen?

„Een beetje een paradox hè? Er zijn goede dingen die we willen behouden. Zo is Alkmaar op het gebied van veiligheid goed bezig.”

Gaan jullie alleen maar met meningen van Alkmaarders aan de slag of zijn er ook nog speerpunten?

„Het moet organisch gaan. We varen een eigen koers, maar we laten ons goed informeren. Het gaat om de dialoog. Er zijn eigen speerpunten. Zo is woningbouw een groot punt. We willen meer sturen op doorstroming: dat er voor iedere fase, van starter tot gezin tot de oude dag een woning op maat is.”

En als iemand nu gewoon z’n huis niet uit wil?

„Stimuleren door het aantrekkelijk te maken. Er rust nu een stigma op het ’bejaardentehuis.’ Dat kun je aantrekkelijk maken door het te hebben over een sociale woongroep.”

En de asielkwestie: de splijtzwam in de Alkmaarse politiek?

„We volgen de wet. Het is geen speerpunt van ons, we gaan wel meer de verbinding opzoeken.”

Is dat het grote verschil met Forum?

„We gaan meer de verbinding opzoeken, maar we gaan niet 180 graden draaien. Ik sta ook nog steeds achter veel standpunten van Forum, het probleem is het beeld dat veel mensen erover hebben.”

Kansen
Je bent nu commissieland dankzij Forum. Die plek ben je kwijt.

„Een duivels dilemma. Ik hoop alsnog invloed uit te kunnen oefenen door campagnes, te flyeren en het nieuwe platform.’’

Twee jaar is een lange tijd, hoe blijf je zichtbaar?

„Door bij grote kwestie geluid maken. Maar ik begrijp dat het lastig wordt.”

En ik denk dat je partij wel wat gewicht moet hebben, met wie doe je dit?

„We hebben een bestuur met gezichten uit iedere laag van de samenleving.”

Heb je geld?

„We hebben eigen middelen. We vragen een ANBI-status aan (algemeen nut beogende instelling, dat heeft belastingvoordelen, red.) en je kan lid worden.

De Alkmaarse politiek is er een van de gevestigde orde. Hoe kom je daar als onbekende tussen?

„Door veel in gesprek te gaan, met instanties uit verschillende werelden.”

Doen de andere partijen dat niet?

„Die zitten meer in een bubbel, hebben contact met een vaste kliek. Wij zijn meer grassroots: vanaf de onderkant.”

 

Jelle Wittebrood
Forumleider Jelle Wittebrood is niet verbolgen. „We zijn goede vrienden. Er is geen kwaad bloed.” Het gat weet hij wel te vullen, zegt hij. „Ik heb tot september. Het is niet het einde van de wereld.” De overstap is iets wat de ’jonge’ generatie kenmerkt, denkt Wittebrood. „Die generatie werkt niet voor één baas.” Over de kansen van Status Quo: „Het is niet zo’n gek idee: als je kijkt naar het succes van BAS en OPA, twee partijen die zich volledig op Alkmaar richten. Over de sfeer rondom Forum. „Ik zou me daar niet te veel van aantrekken. Ik merk het overigens niet. Ik heb nooit een negatieve reactie gehad op mijn FVD-zijn.”