Stroomnetbeheerder Tennet kan aan de slag met de aanleg van een nieuwe, ondergrondse hoogspanningsverbinding van 150 kilovolt tussen Oterleek en Beverwijk. Twee boeren, het waterschap, de gemeente Beverwijk en Landschap Noord-Holland hadden daar bezwaar tegen, maar hebben een gedoogplicht opgelegd gekregen van minister Mark Harbers. De uitbreiding van de stroomcapaciteit is nodig omdat er steeds meer elektriciteit nodig is en teruggeleverd wordt. Het project zou in de tweede helft van 2025 klaar moeten zijn.
Ondanks bezwaren van twee boeren, het waterschap, de gemeente Beverwijk en Landschap Noord-Holland heeft demissionair minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat besloten deze partijen een gedoogplicht op te leggen.
Dat houdt in dat zij worden gedwongen mee te werken aan uitvoering van het miljoenenproject en Tennet toegang tot hun percelen moeten geven voor graaf- en boorwerkzaamheden en bovendien voor beheer en onderhoud aan het nieuwe elektriciteitsnet.
Overbelasting
Volgens Harbers is de netveiligheid van het hoogspanningsnet in Noord-Holland op dit moment niet gegarandeerd bij storingen en onderhoud. Hierdoor kan overbelasting van het stroomnet ontstaan. Met verzwaring van het net tussen Oterleek en Beverwijk wordt dit probleem hersteld, zo laat hij via de beschikking weten.
Lees ook: Boer Bas (38) zit in de wurggreep van Tennet. Hij wordt gedwongen mee te werken aan aanleg ondergrondse stroomverbinding over zijn weilanden
„De werkzaamheden zijn, naar ik heb begrepen, inmiddels gestart. Nee, niet bij ons op het land, maar ergens in de buurt van Oterleek. Vanaf daar werken ze deze kant op”, weet melkveehouder Bas de Wildt uit Zuidschermer.
Melkveehouder Bas de Wildt.
Melkveehouder Bas de Wildt.
© Archieffoto Erna Faust/Fay Quant
Hij is niet tegen de werkzaamheden, maar vreest onder meer dat hij een extra toeslag op geleverde melk kwijtraakt, omdat de weidegang van zijn vee in het geding komt.
Verder heeft De Wildt, die de stroomverbinding over vier van zijn zeven percelen bij huis moet dulden, het gevoel dat hij met de rug tegen de muur is gezet en het lastig afspraken maken is met Tennet over de planning van uitvoering.
„Nu krijgen we het toch door de strot geduwd. Nee, daar leg ik me zeker niet zomaar bij neer.” Hij heeft juridische hulp ingeschakeld om het gerechtshof te verzoeken om vernietiging van de ministeriële beschikking. In de tussentijd mag begonnen worden met de aanleg van de stroomverbinding.
Schade
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), het waterschap voor Noord-Holland boven het Noordzeekanaal, slikt de verplichte medewerking, maar onderzoekt wel of zij eventuele schade kan claimen.
HHNK heeft zelf vergunning aan Tennet verleend voor het leggen van kabels op haar terreinen, maar had daarnaast het liefst een opstalovereenkomst met de netbeheerder gesloten. Dit om er zeker van te zijn dat het waterschap te allen tijde toegang tot dijken en sloten behoudt om onderzoek, inspecties, onderhoud aan en versterking van waterkeringen en meer taken uit te kunnen blijven voeren.
Ook tussen Oterleek en Beverwijk gaan nieuwe elektriciteitskabels de grond in.
Ook tussen Oterleek en Beverwijk gaan nieuwe elektriciteitskabels de grond in.
© Archieffoto Mediahuis/Bart Vuijk
Lees ook: Niet alleen boer Bas, ook waterschap, gemeente Beverwijk en Landschap Noord-Holland liggen overhoop met Tennet
„Het is niet tot een maatwerkcontract gekomen, omdat het niet mogelijk is gebleken tot overeenstemming te komen met Tennet”, aldus HHNK-woordvoerster Monique Leenders. Het lijkt er niet op dat het waterschap zich gaat verzetten tegen de opgelegde gedoogplicht. „Wij zien Tennet als partner bij de uitvoering van zijn taken en daarmee zullen we in de toekomst het goede overleg blijven aangaan”, benadrukt zij.
Bazaar Stad
De gemeente Beverwijk overweegt volgens zegsman Jeroen Mirck de gedwongen medewerking aan te vechten. De nieuwe hoogspanningsverbinding komt daar te liggen in de Spoorzone, dichtbij het ontwikkelgebied voor Bazaar Stad, de bouw van duizenden woningen op het Bazaar-terrein. De gemeente had contractueel willen vastleggen dat zij de regie over de ruimtelijke ordening daar in handen houdt. Dat is niet gelukt.
Voordat de kabels kunnen worden gelegd, wordt er flink gegraven.
Voordat de kabels kunnen worden gelegd, wordt er flink gegraven.
© Archieffoto Mediahuis/Bart Vuijk
De netbeheerder heeft ook geen afspraken op papier willen zetten met Landschap Noord-Holland over het Weijenbus en Vroonmeer aan de oostkant van de N9 ter hoogte van Uitgeest, nabij het Fort bij Krommeniedijk.
De natuurorganisatie wilde de garantie dat Tennet voor gepland onderhoud niet in de broed- en inundatietijd (wanneer land onder water wordt gezet) in deze vogelweidegebieden komt.
Lees ook: Tennet legt overal hoogspanningskabels onder de grond
„Dat er niet wordt gewerkt in de broedtijd, is intussen toegezegd. Verder worden wij bij onderhoud eerst benaderd of dat mogelijk is in de voorgestelde periode”, maakt gebiedsmanager Onno Steendam duidelijk dat er wel iets is geregeld.
Broedtijd
„Alleen van die broedtijd hebben we nu zwart op wit. Omdat het gaat om een kleine ingreep aan de rand van ons gebied is het ons het niet waard om verder juridische, dure procedures aan te gaan. Wel hebben we een brief aan Tennet gestuurd waarin staat dat bij toekomstige aanleg van meer kabels door ons gebied we ons meteen juridisch laten ondersteunen en dat als de aantasting van de natuur in het geding komt, we wel verdere procedures gaan starten.”
Meer elektriciteit
De uitbreiding van de stroomcapaciteit op het traject Oterleek-Beverwijk is noodzakelijk omdat huishoudens en bedrijven in Noord-Holland steeds meer elektriciteit nodig hebben en ook groene stroom opwekken om terug te leveren. Het project zou volgens planning in de tweede helft van 2025 moeten zijn voltooid.