Ze rennen over het nieuwe ontdekkingspad en springen met hun laarzen in de waterpoel. Op roterende borden ontdekken ze wat voor insecten en planten te vinden zijn in de natuur. De kinderen vermaken zich prima op de Stadsboerderij van Alkmaar. Wethouder Jasper Nieuwenhuizen bekijkt het spel van een afstandje “Ik ben er heel erg trots op.”
De wethouder staat dan ook te glimmen. En dat is niet zonder reden. “Wij zijn de allereerste met een gemeentelijke kinderboerderij met het keurmerk Diervriendelijke Kinderboerderijen. Daarmee denk ik dat we een trendsetter zijn. En hopelijk volgen de andere gemeenten”, vertelt de wethouder glunderend aan Streekstad Centraal. (tekst gaat door onder de foto)
Een kinderboerderij brengt kinderen en natuur bij elkaar. Het is de bedoeling dat de kinderen daar het goede voorbeeld krijgen over hoe ze dieren moeten behandelen. “Vroeger brachten we bijvoorbeeld exotische dieren naar kinderboerderijen zonder te kijken of dit wel goed is voor dat dier. Maar tegenwoordig staat juist dát veel meer op de voorgrond. Dat willen we ook meegeven aan de volgende generaties”, zegt de wethouder.
Kinderboerderijen krijgen niet zomaar een keurmerk. Daar zitten een aantal eisen aan. Zo mogen ze de dieren niet fokken, moeten ze genoeg ruimte hebben, oud kunnen worden en hun gehele leven goede medische zorg krijgen. Dat deden ze bij de kinderboerderij in Alkmaar al. “We hoefden helemaal niet zo veel te veranderen”, zegt Rob Petersen, beheerder van de Stadsboerderij. (tekst gaat door onder de foto)
Ook mogen ze volgens het keurmerk geen dieren commercieel kopen. “Dit deden we soms wel, maar nu gaan we dieren zoeken bij een opvang of een dierenasiel.” Ook zou Rob dieren willen redden van de slacht. “Denk aan een jong schapen bokje. De mannetjes worden afgemaakt, want daar heb je niet veel aan voor de productie. Die zouden we hier kunnen opvangen.”
Naast de overhandiging van het keurmerk werd ook het nieuwe ontdekkingspad geopend. De drie kleuterklassen van basisschool de Kennemerpoort mochten dat gelijk uittesten. “Het is hier echt leuk”, zegt 5-jarige Frenkie. Juf Karin Kaag legt uit dat dit perfect aansluit op hun programma dus op uitnodiging graag langskwamen. “Vorig jaar heb ik zelf een bingokaart in elkaar geflanst. Om toch educatief aan de slag te kunnen gaan, want dat was hier helemaal niet. Nu hoef ik niks te doen.” (tekst gaat door onder de foto)
Het ontdekkingspad is bedacht door Mieke Klerk van Hortus Alkmaar. “Om kinderen niet alleen te laten leren over de dieren, maar ook de natuur om hen heen.” Het park is opgedeeld in drie delen: tussen bloemen en bezige bijtjes, de poel en de eiken. “Je ziet hoe enthousiast de kinderen worden en echt benieuwd zijn.” Uiteindelijk kan dit pad ook gebruikt worden voor lessen van IVN Natuureducatie.
Mieke vindt het goed dat de kinderboerderij nu een keurmerk heeft. “Het is heel goed om de kinderen mee te geven hoe de dieren prettig leven. Anders denken ze misschien dat het heel normaal is dat je een varken in een heel klein hok zet.” (tekst gaat door onder de foto)
“Jongens we gaan verzamelen!”, roept juf Karin. Met enige moeite krijgt ze de kinderen bij elkaar om terug te gaan naar school.