Blowende jongeren die ‘s nachts schreeuwen in het trappenhuis, afval in de galerij en tocht langs je lijf terwijl je op de bank televisie kijkt; eind 2025 is het waarschijnlijk allemaal verleden tijd voor de bewoners van De Vooruitgang in Alkmaar. Woonwaard geeft de flat in Overdie een omvangrijke en broodnodige make-over. “Bewoners waren het vertrouwen kwijtgeraakt.”
“Het zat mensen tot híer.” Eelke Pinkhaar, projectleider van Woonwaard, houdt z’n hand boven z’n hoofd. “Veel flats in de omgeving waren al lang opgeknapt, en toen kwam er een dure verhuurdersheffing en hebben we de plannen in deze buurt moeten staken. Veel bewoners hadden zoiets van: en wij dan? Ze zijn de afgelopen jaren hun vertrouwen kwijtgeraakt.” Nu de heffing is teruggedraaid, krijgt De Vooruitgang eindelijk haar opknapbeurt. (tekst loopt verder onder foto)
En dat werd tijd, want de overlast in de flat in Overdie lijkt immens. “Sommige mensen voelen zich niet veilig”, zegt Pinkhaar. “Er zijn mogelijk sleutels in omloop bij jongeren, die zien deze flat als hun jeugdhonk. Dat eerste gesprek met de bewonerscommissie voor dit project was dan ook pittig. Eerst zien, dan geloven, dachten ze.”
Roel Wijnstra woont al bijna 35 jaar in de flat en is deel van de projectcommissie. Hij kan niet wachten tot de renovatie start. Zijn woning zit direct naast de tussenhal, waar veel overlast is. “Jongeren klimmen via een kastje naar 1 hoog en dan zijn ze binnen. Daar gaan ze hangen, met fietsen en skates, ze blowen, dat is allemaal niet prettig.” De flat is met de jaren hun jeugdhonk geworden. De middenentree wordt straks ook aangepast, zodat jongeren er niet meer bij kunnen, evenals de deuren. (tekst loopt verder onder foto)
Daarnaast worden alle 116 woningen worden energiezuiniger gemaakt: betere ventilatie en isolatie en zonnepanelen. Er komen nieuwe liften, de tussenhallen krijgen een opknapbeurt en het uiterlijk van de flat wordt drastisch aangepakt. Als kers op de taart komt er een grote muurschildering van Maria Tesselschade op de linkerzijde van de flat , als deel van het landelijk project Museum Murals, waar streetartists levensgrote kunstwerken maken, zodat kunst ook buiten museums te zien is.
Bewoners hebben middels inloopavonden en een enquête aangegeven wat zij belangrijk vonden bij de renovatie. Zo worden de hekken in de galerij door hun inspraak vervangen door troebel, kleurend glas. Bewoner Emilie, die al vijftig jaar in de flat woont, licht dit idee toe: “Nu kun je door die hekken heen kijken, en omdat mensen privacy willen, hangt iedereen er een ander kleedje of plastic voor, wat rommelig oogt.” (tekst loopt verder onder foto)
Het voelt voor veel bewoners als een nieuwe start”, vertelt Pinkhaar. En bij een mooie flat is minder gesodemieter, is het idee. “Door the broken windows theory: als iets er niet aantrekkelijk uitziet, is er eerder overlast”, licht Pinkhaar toe. De hoop is dat bewoners in hun mooiere flat ook minder afval laten rondslingeren. Pinkhaar: “Het belangrijkste is dat mensen weer toekomst in hun flat zien.”
Emilie heeft nog wel wat zorgen over of het echt gaat gebeuren allemaal. “Het is zo’n groot project. Architecten kunnen wel een mooi plan maken en bewoners enthousiasmeren, maar dan blijkt het later ineens te duur en moet alles geschrapt worden.”
De tijd zal leren wat haalbaar is. Op 5 juli wordt in ieder geval het kunstwerk feestelijk onthuld en na de zomer worden de definitieve plannen gepresenteerd aan de wijk. Dan volgt een periode van fikse werkzaamheden – er komt zelfs een rustplek elders in de wijk, waar bewoners even kunnen ontsnappen aan het werkkabaal. De renovatie duurt, als alles loopt zoals gepland, tot eind 2025.