RADIO: plannen Westpoort

Vanaf 2026 verrijst er een nieuwe groene wijk aan de westzijde van Heerhugowaard. Op het Westpoort-terrein tussen het spoor en de Westtangent komt een wijk met bijna 480 woningen, waarvan 160 voor sociale verhuur en ruim 90 voor sociale verkoop. Het groen bestaat onder andere uit twee buurtparken en meerdere wadi’s. De gemeenteraad neemt naar verwachting begin volgend jaar een besluit over de plannen.

Het moet een groene woonwijk worden met 477 woningen en met wadi’s die regenwater opvangen. Tijdens de politieke tafel werd deze week een inkijkje gegeven in het project Westpoort dat vanaf 2026 gebouwd zal worden.
Westpoort is het terrein dat voorheen in beeld was als ziekenhuislocatie. Het is ook – komende vanuit de richting van Alkmaar – de entree van Dijk en Waard. De afgelopen tijd hebben de gemeente en ontwikkelaar BPD gewerkt aan de plannen voor het stuk gemeentegrond naast bedrijventerrein Beveland.

Volgens gebiedsontwikkelaar Joost Bruijn van de gemeente is er een financieel sluitende grondexploitatie te maken bij de komst van 477 woningen. Deze worden onderverdeeld in 160 sociale- en middenhuur woningen en 92 sociale- en middeldure koopwoningen. Verder zijn er nog 225 koopwoningen in de duurdere categorieën 3 en 4 voorzien.

Tijdens de presentatie werd aangegeven dat groen dominant is in het woongebied. Het basisidee voor de wijk is dat stadsblokken omringd worden door groen. De bouwblokken verschillen qua massa, hoogtes en kleuren, maar het moet wel een eenheid ontstaan.

Opvallend is verder dat er een openbare oever komt en dat het regenwater wordt opgevangen in wadi’s. Ook zijn er twee buurtparken bedacht waar avontuurlijk gespeeld kan worden. In de plannen wordt geen rekening gehouden met een fietstunnel onder de Westtangent.

De planning is dat de gemeenteraad begin volgend jaar een besluit neemt over het omgevingsplan en het beeldkwaliteitsplan.

Het project Westpoort is gekoppeld aan het project Vaanpark dat aan de andere kant van het spoor wordt gerealiseerd door BPD. Hier zullen in drie complexen 343 appartementen. Deze zijn al in de verkoop gegaan. De bouw van Vaanpark gaat in november dit jaar van start.