Als het aan de gemeenteraad van Alkmaar ligt, dan laat het college de verkoop van de kerk in Zuidschermer niet zomaar gebeuren. De lokale politici willen dat de gemeente een recht op eerste koop afdwingt. Daarmee zou Alkmaar als eerste de mogelijkheid krijgen om de St. Michaëlkerk te kopen. “De ziel moet in het dorp blijven”, benadrukt VVD-fractievoorzitter John van der Rhee.
Zuidschermer. Het heeft wat weg van Het Dorp van Wim Sonneveld. “Thuis heb ik nog een ansichtkaart”, en de rest van de tekst kent menig Nederlander uit het hoofd. Ook de kerk en de kroeg zijn te vinden in Zuidschermer. De juffrouw op de fiets moesten we er tijdens ons bezoek zelf even bij bedenken. “Het wordt er niet leuker op, als de kerk verdwijnt”, vertelt een man, die met zijn naam verder niet in het nieuws wil. “De school is al weg. En op een gegeven moment is er helemaal niks meer in het dorp.” (tekst gaat verder onder de foto)
Veel kerken sluiten noodgedwongen de deuren. Nederland is jarenlang grotendeels gelovig geweest. Met nadruk op geweest. Sinds een aantal jaar geeft een meerderheid van de Nederlanders aan niet gelovig te zijn. De sluiting van kerken valt dan ook niet bepaald uit de lucht. Alleen al in bisdom Haarlem-Amsterdam dreigen op korte termijn meer dan 100 van de 164 kerkgebouwen gesloten te worden. Vorig jaar trokken honderden verontruste katholieken uit Noord-Holland naar Haarlem om hun stem te laten horen. “De kerk is voor velen een ontmoetingsplek. Dat daar dan een einde aankomt, is natuurlijk erg pijnlijk”, liet Jan-Willem Wit van het Noord-Hollandse bisdom weten aan NH, mediapartner van Streekstad Centraal. (tekst gaat verder onder de foto)
Het stoppen van de St. Michaëlkerk betekent niet alleen een einde aan het religieuze hart van Zuidschermer. Ook het naastgelegen café Bij Zuid zou dan mogelijk verdwijnen. “Je bent de eerste die belt”, vertelt horecaeigenaar Marjolein de Reus aan Streekstad Centraal. “Dat verbaast me een beetje. Ik hoor alles zijdelings. Ik ben ook niet benaderd door andere media of de politiek.”
De Reus en haar vriend zijn sinds anderhalf jaar eigenaar van het restaurant. Toen is de naam veranderd van ‘t Torenerf naar Bij Zuid. “Ik maak me niet echt zorgen over de situatie. Het is niet heel erg concreet. We blijven hier sowieso. We hebben een contract voor tien jaar en gaan wel verhaal halen als er echt iets gaat spelen.” (tekst gaat verder onder de foto)
Volgens fractievoorzitter John van der Rhee van VVD is de sluiting van de kerk en de dorpshoreca een doodsteek voor het dorp. Toch zijn niet alle raadsleden enthousiast over het plan om de kerk te kopen. Fractievoorzitter Maaike Kardinaal van GroenLinks is bang dat het recht op eerste koop zorgt voor een prijsopdrijving. “Maar moeten we het daarom dan niet doen?”, reageert Van der Rhee. (tekst gaat verder onder de foto)
De gemeenteraad heeft Alkmaar opgeroepen om een onderzoek te doen naar de mogelijkheid om voorrang te krijgen bij de koop van de kerk. Al heeft aankoop voor wethouder Anjo van de Ven niet de voorkeur. “Het gaat om het behoud.”
Horecaeigenaar Marjolein de Reus wacht het allemaal even af. “Laat ik dit zeggen. We hebben natuurlijk wel geïnvesteerd in de zaak. Bovendien vind ik het belangrijk dat er rekening gehouden wordt met het dorp. Voor veel mensen is dit een waardevol plein. Ik ben er natuurlijk voor dat er veel gebeurd in de kerk. Een mooi plan kan ik van harte toejuichen.” (foto: Erfgoed Alkmaar)