Nabestaanden berusten in vonnis voor doodrijden ‘oma Lies’ op Vondelstraat: “Hoogst haalbare”

De Alkmaarder die in januari 2022 twee oudere dames doodreed op de Vondelstraat in zijn woonplaats gaat niet in hoger beroep. De 26-jarige Maarten M. accepteert zijn straf en dat doet ook het Openbaar Ministerie. En na alle boosheid, berusten ook de nabestaanden zich in het vonnis. “Hij heeft de hoogst haalbare straf gekregen.”

Op 26 januari 2022 rijden Lies (77) en Joke (84) terug naar Heiloo van een avondje klaverjassen in Alkmaar. Rond 22:50 uur rijden ze vanaf de Arcadialaan de Vondelstraat op en worden ze vol in de zijkant geramd door Maarten M. Er zijn beelden waarop te zien is hoe een Mercedes met hoge snelheid vanaf de rotonde Kooimeer in de zijkant van een kleine auto duikt. Lies overlijdt meteen, Joke een dag later. Uit onderzoek bleek dat M. kort voor de aanrijding 120 km/u reed op de 50-weg en dat hij anderhalf keer teveel alcohol in zijn bloed had.

Het OM had 4 jaar onvoorwaardelijke celstraf en 4 jaar rijontzegging geëist tegen M. Twee weken terug legde de rechtbank 3 jaar celstraf op, waarvan de helft voorwaardelijk, en 3 jaar rijontzegging. Toch gaat het OM niet in beroep. “De rechter heeft de roekeloosheid bewezen verklaard. Juridisch zijn we daarom tevreden met het vonnis en de verwachting is niet dat het hof tot een hogere straf komt”, licht het OM toe tegenover NH Nieuws, mediapartner van Streekstad Centraal.

Ook Maarten M. legt zich bij het vonnis neer. “Ook omdat het OM niet in beroep gaat”, aldus zijn advocaat. “Hij wil dit nu afsluiten voor iedereen, en niet nog eens de familie en zichzelf door een hogerberoepsprocedure slepen.”

De nabestaanden van ‘oma Lies’ waren aanvankelijk boos over de uitspraak maar inmiddels niet meer. “We waren de eerste tijd nog erg pissig, maar nu is er iets van berusting omdat we weten dat hij de hoogst haalbare straf heeft gekregen voor zijn roekeloosheid”, zegt kleindochter Lara Beintema, wetende dat een hoger beroep weinig kans van slagen had en misschien juist wel tot een lagere straf had kunnen leiden. “Zijn advocaat ging voor een taakstraf. Dat had ook kunnen gebeuren. Je boos blijven maken heeft geen zin. We proberen als familie dit grote verlies en verdriet nu een plek te geven.”