Gejoel en geklap tijdens raadsvergadering: geen windmolens langs Boekelermeer in Heiloo

Voorlopig komen er geen windmolens ten westen van bedrijventerrein Boekelermeer in Heiloo. Dat heeft de gemeenteraad van Heiloo besloten. In plaats daarvan is een geluidswal nu de prioriteit. “Het is totaal niet juist om hier windmolens te plaatsen. Er zal éérst iets moeten gebeuren aan het geluid.”

Maandagavond stond de herijking van de Regionale Energiestrategie (RES) op de agenda. Het RES is een beleidsplan over hoe en waar zon- en windenergie kan worden opgewekt. Door de snel groeiende vraag naar elektriciteit is landelijk besloten dat er op alle fronten extra inzet nodig is.

In 2021 is de RES 1.0 vastgesteld. Inmiddels is er een hoop veranderd en is het tijd voor een herijking, omdat sommige zogenoemde ‘zoekgebieden’ zijn aangepast of afgevallen. Deze zoekgebieden zijn plekken waar de regio mogelijkheden ziet voor projecten voor windenergie. Denk daarbij aan windmolens of zonneweides.

De wijzigingen na deze raadvergadering zijn nog niet doorgevoerd op de RES-viewer. Dat moet eerst nog besloten worden door de Provincie. (foto: RES-viewer/ energieregionh)

”In RES 1.0 was er een participatie vooraf, nu is er is dat er nul komma nul geweest. Het wordt zomaar opgelegd”, stelt Mart Brouwer de Koning van het CDA, terwijl hij toelicht waarom zij samen met de VVD een amendement hebben opgesteld om dit zoekgebied van de lijst te schrappen.

PvdA Heiloo stond eerst open voor een onderzoek, maar raadslid Annemarieke Noppe legt uit zich bedacht te hebben toen er recentelijk een brief bij de bewoners van de Heilooër wijk Plan Oost – die al zo’n 30 jaar roepen om een geluidswal langs de A9 – op de mat viel.

“Deze brief zorgde voor grote onduidelijkheid en verwarring bij de buurtbewoners. Het kan toch niet zo zijn dat we niks aan die geluidswal doen, maar er wel opeens een windmolen komt.” Er klinkt gejoel in de zaal. Het klappende publiek is tijdens de vergadering niet te missen en laat van zich horen.

Gemeente Heiloo stemde maandagavond vóór de geluidswal en zonne-energie, maar besloot het gebied ten westen van bedrijventerrein Boekelermeer geen zoekgebied te maken. (foto: Streekstad Centraal)

Bovendien is niet duidelijk wat er in het zoekgebied komt. Één windmolen, of een hele rij? Volgens Michel Engelsman van Heiloo-2000 is het daarom ook niet verstandig om het zoekgebied te behouden. “Bij het vaststellen van een zoekgebied geef je gewoon aan: op die plek windmolens te willen realiseren. Het vertrouwen in de politiek is al zo broos. Op deze manier gooi je naar mijn mening de eigen ramen in.”

Uiteindelijk konden de Heilooërs op de publieke tribune tevreden naar huis, een meerderheid van de raad stemde vóór het amendement. Daarmee komt het zoekgebied bij de Boekelermeer voor mogelijke windenergie te vervallen.

De raad stemde wel vóór het geamendeerde raadsvoorstel, waarmee  een aantal wijzigingen worden opgenomen in de Herijking RES 2024, zoals zonne-energie bij de toekomstige afslag A9 Heiloo. Ook wordt de wens voor een “geluids-zonnewal” onderzocht. In september start de besluitvorming door de provincie en in het najaar dat van de Provinciale Staten. (hoofdfoto: Pixabay / Henry Fokuhl)