Deel van noordwest Heiloo wordt verkeersveiliger en klimaatbestendig gemaakt

Wateroverlast, een verouderd riool en rijbanen in slechte staat: dat het nodig is om een deel van noordwest Heiloo opnieuw in te richten is duidelijk. Het ontwerp voor de herinrichting van de straten is nu definitief vastgesteld door het college. Het daadwerkelijk starten van de werkzaamheden laat wel nog even op zich wachten.

“De herinrichting draagt bij aan een veilige, maar vooral ook duurzame omgeving”, laat wethouder Rob Opdam weten. Het gaat hier om de Baafjeslaan, Van Merlenlaan, Wentholtlaan en De Wildtlaan. Om wateroverlast in deze straten te verminderen en de verkeersveiligheid te verbeteren komt er een 30 km/u inrichting en een duurzaam waterafvoersysteem.

Dit waterafvoersysteem bestaat uit een gescheiden rioolsysteem en heeft een buis bestemd voor vies water, zoals van de wc of douche, en een buis voor regenwater. De laatste buis heeft gaatjes waarbij regenwater direct de grond in kan gaan en hij is aangesloten op de vijver. Hierdoor kan het water na hevige buien makkelijk worden afgevoerd en kan het grondwater in droge tijden juist worden aangevuld door de vijver. (tekst loopt verder onder de tekening)

Plattegrond van een herinrichtingsproject met straten, parkeerplaatsen, voetpaden, fietspaden en groenzones, inclusief een vijver en omliggende woningen.
Definitieve ontwerp voor de herinrichting van een deel van noordwest Heiloo (ontwerp: KW Infra)

Ook krijgt elk huishouden het aanbod voor een regenwateraansluiting, in de vorm van een pijp in je eigen voortuin die de gemeente dan aansluit op het nieuwe regenwaterriool. Schoon dakwater stroomt dan direct de grond in of gaat naar de vijver, wat energie bespaart bij de waterzuivering. Dit gebeurt alleen in overleg met bewoners.

Wat de verkeersveiligheid betreft komen er drempels bij de kruisingen Arklaan/Van Marlenlaan en Baafjeslaan/Bayershoffweg, om snelrijders te ontmoedigen. Andere kruisingen en fietsoversteekplaatsen krijgen attentievlakken met gele klinkers. Oude bakstenen worden voor de inrichting hergebruikt zodat het karakter van de straten niet verloren gaat.

“Door klimaatbewuste oplossingen, zoals het vasthouden, infiltreren en bergen van water, beperken we toekomstige wateroverlast en maken we Heiloo klimaatbestendig”, licht de wethouder toe. Het ontwerp ligt nu klaar en voorbereidingen worden gestart. In februari 2025 starten te werkzaamheden en deze duren – naar verwachting – tot eind 2025. Bewoners krijgen altijd bericht over alle werkzaamheden.

Meer over de herinrichtingsplannen op heiloo.nl. (foto: Bing Maps)