Nieuw perspectief op Nederlands landschap: ‘Mensen uitnodigen voor andere ervaring’

Het Nederlandse landschap ervaren we bijna dagelijks, maar de plek van waaruit je het bekijkt, is voor iedereen anders. Dat was de inspiratie voor kunstenaar Marwan Bassiouni. “Ik wilde foto’s maken die mensen uitnodigen om een andere ervaring van het Nederlandse landschap te hebben.”

Voor zijn serie New Dutch Views bezocht Bassiouni meer dan zeventig moskeeën in Nederland. Vrijdag is zijn expositie in de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar geopend.

Door zowel het uitzicht op het landschap als het interieur van de moskee op de foto te zetten, komen twee culturen samen in één beeld. Hiermee heeft de kunstenaar geprobeerd om een ander perspectief van de islamitische religie te tonen dan we in de Nederlandse samenleving misschien gewend zijn.

Mannelijke spreker met muts spreekt in microfoon in een kerk. Op de achtergrond de tekst "De geschiedenis van Grote Sint."
Door het Nederlandse landschap te fotograferen vanuit een gebedsruimte wil kunstenaar Marwan Bassiouni een ander, vaak nieuw, perspectief laten zien. (foto: Streekstad Centraal)

“Het is natuurlijk heel interessant om dat vanuit de binnenkant van een moskee – wat we normaal niet zien – te beleven. Terwijl we wel het ons bekende Nederlandse landschap herkennen”, zegt Naud van Geffen, directeur TAQA Theater De Vest en Grote Kerk. “We zijn een huiskamer voor Alkmaar, maar we zijn er echt voor iedereen.”

En dit is niet het enige werk van Bassiouni dat in de kerk te bewonderen is. In de consistorieruimte zullen ook een aantal werken uit de serie Prayer Rug Selfies hangen. Dit is een soort dagboek waar hij twee belangrijke elementen van zijn identiteit onderzoekt: het kunstenaarschap en het islamitische geloof.

De expositie is te zien tot 8 september in de Grote Kerk. “Het leuke is dat in alle foto’s, ook die van New Dutch Views, een link met Alkmaar zit”, sluit Van Geffen af.