Heliumballonnen voor de hoogte en lijnen voor omvang op plein Bergen: “Zo massaal vindt men het”

Kleurrijke heliumballonnen zweven boven het Plein. Nietsvermoedend trekt een jong meisje de ballonnen naar beneden, zodat haar moeder de onvermijdelijke social media foto kan maken. “Ah… Wat leuk!”, moedigt de vrouw aan terwijl haar dochter poseert met een grote glimlach op haar gezicht.

Terwijl ze tevreden verder lopen over het dorpsplein in Bergen, is lokale partij Ons Dorp druk aan het flyeren bij de DekaMarkt. De ballonnen zweven namelijk niet zonder reden meters in de lucht: “Zo hoog worden de absurd grote panden die ze hier willen bouwen”, legt Henk Borst van Partij Ons Dorp uit.

Buitenruimte met een wit huis op de achtergrond, ballonnen in de lucht en een geschilderde muur.
De ballonnen moesten mensen een beeld geven van hoe hoog de gebouwen van Bot Bouw worden, maar door de wind zweefden ze alle kanten op. (foto: Streekstad Centraal)

Dat de nodige bewoners van Bergen niet tevreden zijn met de bouwplannen van Bot Bouw voor een nieuw dorpsplein is bekend. Dat bleek ook toen de Bewonersvereniging Bergen Centrum vorige week een bijeenkomst organiseerde in de Ruïnekerk. Zo’n 200 mensen kwamen toen bij elkaar om te bespreken hoe ze de “schrikbare plannen” kunnen dwarsbomen.

Ook Partij Ons Dorp is niet blij met het besluit van de gemeenteraad. Daarom zijn ze zaterdagmiddag de straat opgegaan om nog meer mensen te laten zien wat er aan de hand is en waarom deze bouwplannen volgens hen niet kunnen. Met als doel: dat zoveel mogelijk mensen voor 10 augustus een zienswijze indienen.

foto: Hans Brouwers
Zo’n 200 mensen inwoners van Bergen kwamen naar de bijeenkomst van de BBC vorige week. (foto: Hans Brouwers)

De dorpelingen die zaterdagmiddag hun boodschappen doen of richting het terras lopen om bij te komen van de hitte, kunnen de actievoerders niet ontwijken. Mariella van Kranenburg van Ons Dorp vertelt dat merendeel van de mensen het geen mooi plan vinden. “Iedereen vindt het spuuglelijk, te groot en heel veel mensen zeggen: ‘het is hier geen Amsterdam.’ Dus zo massaal vindt men het.”

Toch zijn er zaterdagmiddag ook andere geluiden te horen. De 32-jarige Fabian vindt het geweldig dat er “eindelijk” iets voor de jeugd komt. En juíst de woningen spreken hem aan. “Ik ben hier geboren en getogen en zou hier heel graag willen blijven. Al het jeugd vertrekt uit Bergen. Dat is eeuwig zonde.” Een andere 20-jarige  uit Bergen denkt daar net zo over. “Ik zou hier zo graag willen blijven wonen, maar dat gaat nu erg moeilijk.”

Twee mensen zitten op een bankje buiten op een zonnige dag.
De rode lijn op de grond laat de omtrek van het pand toekomstige pand zien. De ouderwetse leugenbankjes moeten dan ook weg. “De oude mannen zitten daar – als het niet zo heet is als nu – al bijna 100 jaar elke zaterdag lekker te kleppen”, legt Hans Haring uit. (foto: Streekstad Centraal)

Voormalig marktmeester Hans Haring is heel stellig tégen: “Het is mijn dorp, mijn kindje.” Hij woont zelf niet langs het plein, maar organiseert hier ook al 40 jaar de hoveniers markt. “Met wat er nou gaat komen kan ik deze markt helemaal niet meer houden.” Volgens hem kunnen jongeren veel beter net als hem aan de buitenzijde van het dorp wonen, zodat het plein een centrale plek blijft waar mensen samen kunnen komen.

“Bergen is ook een vergrijst dorp”, geeft Henk toe, wanneer Streekstad Centraal hier over begint bij de actievoerders. Maar Mariella is hier niet mee eens. Volgens haar is Bergen een afspiegeling van Nederland. Het enige verschil is volgens haar dat het hier relatief duur is om te wonen en dat rijke mensen over het algemeen ouder worden.

Drie mensen poseren voor een bord met bouwplannen op straat, terwijl ze brochures vasthouden.
Henk Borst (links), Mariella van Kranenburg  (midden) en Michiel van den Busken van Partij Ons Dorp laten met flyers, borden, ballonnen en rode lijnen op de grond zien wat er mis is met de bouwplannen van Bot Bouw. (foto: Streekstad Centraal)

“Kijk nou eens om je heen, als ik oud ben ga ik hier ook niet zomaar weg. En als je dan verhuist moet je iets hebben dat kleiner is. Dan zou ik eerder zeggen: maak hele mooie luxe appartementen voor oudjes, die op loopafstand van alle winkels kunnen wonen.” Ze geeft toe dat dit erg elitair klinkt, maar het idee is dat hierdoor de villa’s en grotere appartementen waar ze nu in blijven wonen vrij komen.

Maar wat er ook komt, sociale huurwoningen, appartementen voor ouderen of terrasjes, Ons Dorp wil dat de inwoners daar over mee kunnen praten. Want wat nu de plannen zijn verpest volgens hen het centrum.

Over één ding lijkt iedereen het wel eens te zijn: er moet íets gebeuren met het plein.  En dat moet volgens Fabian niet te lang meer gaan duren. Zo zegt hij: “Volgens mij zijn ze al veertig jaar bezig om iets te bedenken. Dat is iedereen ondertussen wel zat. Daar gaat nu eindelijk verandering in komen, dus daar mag ook wel wat positiever op gereageerd worden.”