In de vakantie ligt het tempo net wat lager, toch is goed zichtbaar dat het werk gestaag vordert. Aan de Diamantweg in de Boekelermeer verrijst het nieuwe afvalbrengstation van Alkmaar. Als er geen problemen opduiken wordt het station op 1 oktober in gebruik genomen. Vanaf dat moment kan iedereen er dag en nacht terecht.
Het bestaande afvalstation op bedrijventerrein Overdie is klein en krap. Zeker voor een grote gemeente als Alkmaar. Dat merken niet alleen de bezoekers, maar ook de chauffeurs die volle containers meenemen en lege neerzetten. De nieuwe faciliteit aan de Diamantweg is véél groter en min of meer omgekeerd ingericht.
Centraal ligt een gigantische waterdichte bak van 1,40m diep. In dit ‘zwembad’ is aan de randen plek voor 26 containers en voor chauffeurs is er genoeg ruimte om te manoeuvreren. De afvoer naar de sloot bevat filters voor eventueel schadelijke stoffen. (tekst gaat verder onder de foto)
Voordat mensen met afval langs de containers komen, rijden ze tegen de klok in vrijwel helemaal om de faciliteit heen. Aan de verre zijde treffen ze een meldstation. “Het is een heel lang stuk”, legt een bouwvakker uit aan Streekstad Centraal. “Dat heeft ermee te maken dat het op zaterdag altijd heel druk schijnt te zijn – ik ben zelf nog nooit op het huidige station geweest. Dan zou de Diamantweg helemaal vol te komen staan met file.” Naast de grote bak is plek voor nog meer containers, en een ‘bunker’ voor GFT-afval.
Op het terrein komt ook een ‘ambachtscentrum’. Hierin is ruimte voor een repair café en excursiegroepen van bijvoorbeeld scholen. Verder worden daar het kantoor en de afdeling voor inname van klein chemisch afval ingericht. (tekst loopt door onder de foto)
Op het moment dat Streekstad Centraal een kijkje neemt gebeurt er niet veel op de bouwplaats. Het is vakantie. Maar het project verloopt volgens de bouwvakker goed. “Het straatwerk is redelijk ver gevorderd, maar ligt nu wel even stil omdat we het ambachtscentrum aan het bouwen zijn. Over een paar weken wordt het beton gestort en daarna kunnen we het laatste straatwerk gaan maken.”
“Het ambachtscentrum wordt een circulair gebouw wat voor 99,9 procent van hergebruikt materiaal wordt gemaakt.” De stenen zijn tweedehands en de stalen liggers, dakplaten, kozijnen en deuren komen van een gesloopt pand. Ook het beton dat wordt gebruikt is gerecycled. “Daar zijn ze nu druk mee bezig. Dat heeft wat voeten in aarde omdat je van hergebruikte materialen iets nieuws moet realiseren. Daar komt heel veel maatwerk bij.”
Volgens planning opent het nieuwe afvalstation op 1 oktober. Dan kunnen Alkmaarders zelfs ‘s nachts terecht om er puin, grond en tuinafval weg te brengen. Er is dan alleen geen personeel aanwezig. Het oude afvalstation aan de Kitmanstraat zal op termijn plaats gaan maken voor een nieuwe woonwijk.