In de ‘Nacht van de Vleermuis’ op ontdekkingstocht door de Oudorperhout 🗓

De nacht van vrijdag 23 op zaterdag 24 augustus is de ‘Nacht van de Vleermuis’. Dat is voor vleermuizenkenner Dirk Barendregt aanleiding om met een groep enthousiastelingen de duisternis in te trekken, op zoek naar de vleermuizen en hun prooien. De Vleermuisexcursie vindt vrijdagavond plaats in de Oudorperpolder: “Start bij zonsondergang.”

De precieze plaats en tijd krijgen de deelnemers later nog te horen. Voor de vleermuizen telt niet de klok, maar de invallende duisternis. Zodra het donker genoeg is beginnen ze aan hun jacht. Daarbij gebruiken ze hun stem en hun oren om te bepalen waar ze moeten zijn. Nietsvermoedende insecten worden vervolgens met een indrukwekkende snelheid uit de lucht geplukt en verorberd.

De nachtelijke jacht van de vleermuizen is even spectaculair als raadselachtig. Want veel ontgaat ons als mensen, omdat we de schelle tonen die de vleermuizen produceren niet horen, en omdat het gewoon écht ontzettend snel gaat. Juist daarom is het leerzaam om samen met Dirk Barendregt op zoek te gaan naar de vleermuizen. Want wat we vanuit onze tuinen meekrijgen van de vleermuizen is maar een fractie van wat Barendregt er in de nachtelijke polder over vertellen kan.

Aan de Vleermuisexcursie kunnen maar vijftien mensen meedoen. Snel opgeven is dan ook aanbevolen. Meedoen aan de excursie kost 5 euro. Donateurs van de Stichting Oudorperhout mogen gratis mee. Ook kinderen mogen gratis meedoen, onder begeleiding van een volwassene. Opgeven kan via de site van de Stichting Oudorperhout.

Gepland ingezonden