Een huis kopen: voor velen een droom, maar de weg ernaartoe kan een flinke uitdaging zijn en behoorlijk wat stress veroorzaken. Toch is er een sprankje hoop. Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat steeds meer jongeren onder de 35 hun droom waarmaken door een huis te kopen.
Ook Ruben Zeeman van de Alkmaarse makelaardij Leygraaf Makelaars ervaart dat het afgelopen half jaar in regio Alkmaar meer jongeren – ondanks de hogere huizenprijzen en het beperkte aanbod – een huis hebben kunnen kopen. Dat kan volgens hem verschillende oorzaken hebben, zoals hogere salarissen en de Wet Betaalbare Huur. Die laatste zorgt er voor dat het voor beleggers minder aantrekkelijk is om huizen te verhuren.
Maar hoe ervaren de huiszoekende dit? Twee jongeren delen hun verhaal over de hoogte- en dieptepunten van hun zoektocht op de huidige woningmarkt. De 27-jarige Yoëlle is al een jaar actief op zoek naar een huis in Alkmaar en de omgeving, maar ziet nog geen licht in de duisternis. Momenteel verblijft ze tijdelijk in de achtertuin van kennissen van haar vader in Sint Pancras. “Ik had nooit gedacht dat ik op deze leeftijd een ‘noodoplossing’ nodig zou hebben.” Maar toch is dat nu precies de situatie waarin ze zich bevindt.
In mei moest ze haar huurwoning bij het centrum van Alkmaar – die ze dankzij de leegstandwet had kunnen krijgen – verlaten. “Ik wist dat het een risico was, maar dat het zó moeilijk zou zijn om een nieuw plekje te vinden, had ik niet verwacht.” Ze is al een jaar actief op zoek naar iets nieuws. Maar een huis kopen lijkt voor haar, zelfs met een vaste baan, een onmogelijke opgave.
“Het is eigenlijk bizar: als je alleen bent, kun je eigenlijk geen huis kopen. Ik ben in gesprek gegaan met een hypotheekadviseur, maar ik kan maar 170.000 euro lenen. Daar ga je niks van kunnen kopen.” En daar denkt makelaar Ruben hetzelfde over. “Over het algemeen zijn het stellen die een woning kopen. In je eentje is het lastig om een lening te krijgen.” Om een lening voor een woning van 400.000 euro te krijgen moet je grof uitgerekend 82.000 euro per jaar verdienen, legt hij uit.
Per persoon is dat dus 41.000 euro, niet ver onder het modaal gemiddelde van 44.000 euro. Niet veel jongeren onder de 24 verdienen dat. “Omdat mensen steeds later settelen, kopen ze ook vaker pas op latere leeftijd een huis. Mensen trouwen tegenwoordig ook later dan dat ze vroeger deden”, legt Ruben uit.
Maar ook huren blijkt een grote uitdaging. “Ik sta al acht jaar op de wachtlijst van de SVNK, maar maak nog steeds geen kans”, zegt Yoëlle gefrustreerd. Ze is erg dankbaar voor het huisje met een eigen oprit in de achtertuin. Het liefst zou ze hier blijven wonen, maar dit is maar een tijdelijke oplossing. In oktober moet ze hier weg. “De kans is groot dat ik weer terug naar mijn ouders moet. Wat natuurlijk erg vreemd is als je al uit huis bent geweest, maar ik zie bijna geen andere mogelijkheid.”
De 30-jarige Steijn is het wél gelukt. Inmiddels heeft hij al bijna een jaar een appartement op zijn naam staan, in de stad waar hij “geboren en getogen” is: Alkmaar. “Ik verdien flink boven modaal, maar in Alkmaar kun je daar een schoenendoos van kopen.” Toch is het hem via een omweg gelukt en daar is hij erg blij mee, maar daar heeft hij ook veel voor aan de kant moeten zetten, zoals vakanties en een rijbewijs.
Maar dat was het volgens hem allemaal waard. “Als je denkt aan een vakantie of een dak boven je hoofd, wordt de keuze wel wat makkelijker.” In 2022 kocht hij samen met zijn ex het appartement. “Dat was me alleen zéker niet gelukt.” Maar toen het uitging wilde hij daar blijven wonen. Het duurde even, maar in augustus 2023 heeft hij zijn ex kunnen uitkopen. Nu draagt hij de volledige hypotheek af en moet hij natuurlijk ook voor de andere bijkomende kosten opdraaien, zoals gas, water en licht.
Hij geeft toe dat het hem alleen niet was gelukt: “Er komt zoveel bij kijken, waarvan ik veel eigenlijk niet begrijp. Dus ik heb echt geluk gehad met mijn hypotheekadviseur die alles in Jip en Janneke taal aan mij heeft uitgelegd en mij geholpen heeft om alles voor elkaar te krijgen.”
Ondanks de positieve cijfers over de toename van verkochte woningen, is de huizenmarkt voor jongeren dus nog steeds een uitdaging. Vooral voor alleenstaanden lijkt het bijna onmogelijk om een huis te kopen. Makelaar Ruben geeft nog een laatste tip mee: “Woningen waar niks meer aan gedaan hoeft te worden, gaan vaak stevig boven de vraagprijs weg, terwijl woningen waar nog wat aan moet gebeuren minder in trek zijn.”