Het water is al een stuk gedaald, maar veel van de ‘lankies’ in Egmond aan Zee staan nog onder water door de overvloedige regenval in de winterperiode. Wegpompen kan niet zomaar, want de moestuintjes hebben een beschermde status. Nu is daar dan toch een akkoord over. PWN plaatst volgende maand twee pompen. “Petje af dat dit gebeurt.”
De winter was desastreus voor de eigenaren van de eeuwenoude duinlandjes. Zó veel regen. Die verzamelde zich in de lankies, want ze liggen tussen de heuvels in en zijn bovendien uitgegraven. De grootste pechvogels kregen te maken met een meter water. Hun oogst konden ze wel vergeten, maar de lankies zijn méér dan alleen tuintjes. Ze hebben een sociale functie voor de veelal wat oudere Derpers, ze zijn cultureel erfgoed en liggen in beschermd natuurgebied.
“Kijk hier rond, het is een dooie boel”, zegt Peter Stam tegen NH Nieuws, mediapartner van Streekstad Centraal. Hij is voorzitter van de Duinlandjesvereniging De Noord. “Het grondwater staat op sommige plekken nog altijd veel te hoog. Wij zeiden eerder al: ‘dit moet weggepompt worden’.” (tekst gaat verder onder de foto)
Dat gaat dus eindelijk gebeuren. “PWN regelt dit pompen allemaal en heeft ook nog eens de huur van de landjes van dit jaar kwijtgescholden”, zegt Stam tevreden. Ondanks dat het maanden duurde, prijst hij alle betrokken partijen. “Ook de provincie, gemeente en het waterschap hebben zich maximaal ingezet. Dit betekent dat er in september op twee plekken bij ons pompen worden geplaatst die het water richting zee brengen.”
“Eén pomp komt te staan bij ‘de Nollen’: het kampeer- en duinlandjesgebied aan de kant van Egmond aan den Hoef”, wijdt de voorzitter van de vereniging uit. “De ander in de centraal gelegen landjes: ‘Achter de eerste paal’, noemen we het daar. Dat zijn 103 duintuintjes, het grootste cluster dat hier is. Als dit pompen werkt dan kopiëren we dat naar andere clusters.” (tekst gaat verder onder de video)
Het plan is om de pompinstallaties twee jaar te laten staan. “Het is een utopie te denken dat het in een keer droog zal zijn”, realiseert Stam zich. “We hopen dat we met die pompen het neerslagoverschot bij kunnen houden, zodat het niveau in het voorjaar normaliseert. Dit zou betekenen dat we volgend jaar weer kunnen tuinieren.”
Voor een structurele, duurzame oplossing is nog meer breinkracht ingeschakeld. “We kunnen niet eeuwig blijven pompen”, weet Stam. “Met de klimaatverandering zullen we ook vaker te maken krijgen met extreme regenval. Daarom hebben we de Wageningen Universiteit om hulp gevraagd. Zij hebben een projectplan geschreven voor een langetermijnoplossing en verwachten dat half september te presenteren.” (hoofdfoto: NH Nieuws)