“Het klinkt als een grasmaaier”, zegt de één. “Alsof je op een boot zit”, roept de ander. Op de Facebookpagina ‘Je bent Heerhugowaarder als je…’ wordt volop gespeculeerd over wat het zware, brommende geluid dat voornamelijk ‘s nachts klinkt, precies is. Maar niet alleen in Heerhugowaard is het hoorbaar, ook uit Alkmaar en Koedijk komen klachten.
“Wat fijn dat andere mensen het bromgeluid ook horen.” Een facebooker uit Heerhugowaard werd er wanhopig van. In haar appartement aan de Hemelboog Binnen hoort ze het brommen sinds twee maanden. Dag en nacht. “Ik ben bij de huisarts geweest om naar mijn oren te laten kijken en naar de audicien voor een gehoortest en er is niets mis mee.”
Op Facebook plaatste ze een bericht om te kijken of ze de enige was. Dat bleek niet het geval. Tientallen reacties volgden, vanuit verschillende wijken in Heerhugowaard. “In Oostertocht Heerhugowaard horen wij het ‘s nachts ook. Vooral vannacht was het duidelijk te horen”, reageert iemand. Zuidwijk, Stad van de Zon, Schrijverswijk, de raadselachtige bromtoon lijkt heel Heerhugowaard af te gaan. “In Alkmaar hoor ik ook veel mensen erover.”
Sterker nog, twee tot acht procent van de gehele wereldbevolking schijnt met regelmaat een mysterieus bromgeluid te horen, schrijft Belgische nieuwsdienst VRT NWS. Vooral in stedelijke gebieden komt dit voor. David Deming, een Amerikaanse onderzoeker, deed in 2004 voor het eerst onderzoek ernaar en vertelt dat een deel van de bevolking gevoeliger is voor geluid en daardoor lagere frequenties kan oppikken. Geluiden zoals motoren van vrachtwagens of vliegtuigen kunnen bijvoorbeeld tot op afstanden van vijftig kilometer worden opgepikt.
Maar wat veroorzaakt het geluid in de regio? Is het een waterpomp, “of zijn het geen airco units”, zoals een facebooker suggereert, een omvormer of toch nachtelijke werkzaamheden? De gemeente Dijk en Waard heeft geen idee. Nóg niet. “We hebben de berichten gelezen en horen dat mensen uit Koedijk er ook last van hebben. We gaan op zoek naar een antwoord.”
De gemeente roept inwoners die een bromtoon ervaren op een melding te maken bij de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord. “Deze informatie helpt de bron van het geluid te bepalen.”(Foto: Freepik / Kamran Aydinov )