Het kabinet heeft een streep door het nationale beleid voor natuur en stikstof gezet en dat leverde nogal uiteenlopende reacties op. Boeren zijn er blij mee, natuurorganisaties vinden het een drama, ook voor de boeren. Provincies zien twee jaar werk in de prullenbak verdwijnen.
In het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) konden provincies invulling geven aan hoe zij de milieudoelen wilden bereiken. Dat zou ook wat flexibiliteit opleveren. Gaat het beter in de natuur binnen een provincie, zouden beperkingen zoals op woningbouw in landelijk gebied wellicht wat teruggedraaid kunnen worden.
“Ik vind het hartstikke goed nieuws”, reageert Ad Baltus tegenover NH Nieuws, mediapartner van Streekstad Centraal. Hij is melkveehouder in Zuidschermer en lid van de BoerBurgerBeweging. Baltus vond het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) maar niks en is vooral blij dat het nieuwe kabinet daadkrachtig handelt.
Ook melkveehouder Frans Jan ter Beek uit Muiden reageert tevreden. “Het plan zat vol met idiote doelstellingen.” Belangenorganisatie Agractie vindt het besluit van het nieuwe kabinet “logisch”, omdat de agrarische sector met het NPLG “geen perspectief” meer zou hebben. (tekst gaat verder onder de foto)
“Je ziet dat ze heel anders in de wedstrijd zitten”, aldus Baltus over de politici in Den Haag. Het vorige kabinet richtte zich volgens hem vooral op het uitkopen agrariĆ«rs voor de natuur(herstel)plannen. Het kabinet gaf aan zich aan natuurwetten te houden, maar wat er nu staat te gebeuren is niet duidelijk. Baltus hoopt dat er in een eventueel nieuw plan rekening wordt gehouden met andere drukfactoren op de natuur zoals recreatie, verdroging en vernatting.
“Daar hebben de boeren zeker een punt”, stelt Sijas Akkerman van de Natuur & Milieufederatie Noord-Holland. “Maar die factoren werden al meegenomen in het plan. Er lagen oplossingen voor bijvoorbeeld de recreatie en waterkwaliteit, maar dat wordt nu allemaal van tafel geveegd.”
“Extreme struisvogelpolitiek”, vindt Akkerman het maar. “Het is een ramp voor de natuur en een ramp voor de geloofwaardigheid van de Nederlandse politiek. Er is nou eenmaal een probleem met de natuur in Nederland, daar kan je niet je ogen voor sluiten. We waren eindelijk ver in de gesprekken en klaar om aan de slag te gaan. En nu gaan we weer helemaal terug naar nul.” (tekst gaat verder onder de foto)
En voor boeren is het schrappen van het NPLG ook een ramp, meent Akkerman. Hij ziet in zijn werk dat veel jonge boeren nog geen stikstofvergunning hebben voor hun bedrijf. “Voor die vergunning is er eerst ruimte nodig. Die komt er zo nooit.”
Bij de Provincie Noord-Holland werd verrast gereageerd op het schrappen van het NPLG. “Uitstellen zonder alternatief doet geen recht aan de inspanningen die al zijn gepleegd”, aldus een woordvoerder tegen NH. “Als het kabinet echt alle eerder gedane toezeggingen teniet doet, dan zullen ze het inderdaad zelf moeten doen. Dat lijkt niet verstandig gezien de grote afstand tussen de Bezuidenhoutse weg en het landelijk gebied.”
Er moet een nieuw plan komen, daar is boer Ad Baltus het mee eens. “Het kan niet zo zijn dat de agrarische sector alles mag doen en laten wat ze willen en de rest moet inleveren. Maar het mag ook niet andersom zijn.” (foto: Pixabay / AlkeMade)