De stille strijd in Alkmaar is gestreden. Tenminste, wat het kolossale beeld van kunstenares Saskia Stolz betreft. Maandag wordt het beeld, dat de afgelopen twee weken op de Noorderkade stond, vervoerd naar de volgende plaats: Hilversum. Maar wat gebeurt er eigenlijk met alle spullen die nabestaanden hebben neergezet?
Bezoekers van de Noorderkade konden er nauwelijks omheen; de grote, in elkaar gedoken jongen met zijn gele regenjas trok veel bekijks. Het rondreizende beeld vroeg aandacht voor suïcide onder jongeren. Waar het bij de één bij een vluchtige blik bleef, waren er ook mensen zoals Thomas Acid, die hun emotionele verhaal deelden op sociale media en met Streekstad Centraal.
Wat direct opviel aan het beeld, en volgens vele bezoekers ervoor zorgde dat de lading erachter flink binnenkwam, waren de tientallen foto’s van door zelfdoding overleden jongeren, die rondom de jongen waren neergezeten. Omringd door kaarsjes, bloemen, soms zelfgeschreven brieven, maakten ze de boodschap van het beeld ‘levend’.
“Al die spullen reizen mee van plek naar plek”, vertelt Lola Breumer, projectcoördinator van het beeld. “Het is heel belangrijk dat dit gebeurt, nabestaanden hechten daar veel waarde aan.” Inmiddels is het een enorme collectie geworden, vertelt Breumer. Al was Alkmaar de enige gemeente waar niet alle lijstjes van voorgaande plekken konden worden neergezet. “Omdat het beeld aan het water stond en er best veel wind was, het zou erg zijn als die lijstjes in het water zouden vallen.”
Met Hilversum als volgend ‘station’, zal de gehele collectie weer zijn plek innemen. Wat er uiteindelijk met alle spullen gebeurt als het beeld klaar is met reizen? “We willen er wat mee doen, maar wat? Het is lastig, want je wil het graag goed doen, het is een gevoelig onderwerp. Dus daar gaan we nog heel goed over nadenken.”