Wie de Westrand van Sint Pancras bekijkt, ziet nu vooral diepe achtertuinen en bijgebouwen. Hier en daar staat een bedrijf aan de Gedempte Veert zelf. Woningen zijn er nauwelijks. Dat gaat na jaren van voorbereiding veranderen. In aanloop naar de woningbouw start in dit najaar de aanleg van de riolering en de herinrichting tot fietsstraat.
De Westrand van Sint Pancras heeft nu een ‘achterkantsituatie’. De meeste percelen liggen formeel aan de Benedenweg, met de achterkant dus aan de Gedempte Veert. Maar de achterkantsituatie is straks geschiedenis: dit wordt een woonstraat.
Met medewerking van de Coöperatie Gedempte Veert wordt op zo’n 38 van de ongeveer 90 percelen een huis gebouwd. Daarnaast hebben grondeigenaren van ándere percelen de mogelijkheid om zelf een woning bij te bouwen. Meerdere kavels staan of stonden te koop. Met de toekomstige woningbouw moet een ‘nieuw dorpslint met echt Langedijks DNA’ ontstaan. Daarbij wordt ingezet op behoud van karakteristieke schuren. (tekst gaat verder onder de afbeelding)
Eind vorig jaar kwam er een kink in de kabel voor wat betreft de voorbereidingen van de woningbouw. De netbeheerder wilde namelijk geen planning afgeven voor de aanleg van de benodigde stroomkabel en trafostations. Op aandringen van de gemeente en grondeigenaren kwam er kort voor de zomer dan toch een toezegging met planning.
Daarmee kon de gemeente op zoek naar een aannemer voor de aanleg van de riolering en herinrichting van de Gedempte Veert tot fietsstraat. Die werkzaamheden kunnen immers het beste worden gecombineerd. De straat wordt onderdeel van het regionale fietsnetwerk en verdiende daarmee een slordige 900.000 euro aan ‘sponsorgeld’ van de provincie.
De Gedempte Veert gaat eind dit jaar op de schop en is naar verwachting in de herfst van 2025 gereed. Daarna kan de woningbouw starten. In december organiseert gemeente Dijk en Waard samen met de nog uit te zoeken aannemer een informatiebijeenkomst voor belanghebbenden en andere geïnteresseerden. (foto: Google)