Het leek een mooi idee van de fracties van OPA, PvdA en GL: een stuk of honderd flexwoningen op de plek waar nu nog het Alkmaarse afvalbrengstation zit. De woningnood is immers hoog. Maar wooncorporaties zien dat helemaal niet zitten. Te veel gedoe en te duur. Bovendien is het wooncomfort in de doorsnee flexwoning ondermaats.
Binnenkort opent het prachtig nieuw afvalbrengstation aan de Diamantweg in de Boekelermeer. De huidige faciliteit in Overdie wordt dan opgedoekt en zo ontstaat er op deze gemeentegrond ruimte voor wat anders. Flexwoningen, dachten OPA, PvdA en GL. Het college van B&W heeft er wel oren naar, maar wooncorporaties niet. “Uit gesprekken met de woningcorporaties blijkt dat zij zeer terughoudend zijn om de exploitatie van flexwoningen op zich te nemen.”
“Aan flexwoningen gelden in het Bouwbesluit lagere eisen voor geluidsbelasting, daglichttoetreding, buitenruimte en plafondhoogte dan gesteld aan permanente woningen, en gelden de BENG-eisen (Bijna EnergieNeutrale Gebouwen) niet, waardoor met minder isolatie kan worden volstaan”, legt het college uit. “De kwaliteit van de woningen is daarmee vaak lager waardoor de energielasten hoog zijn en de kosten voor de huurder oplopen. Hierdoor zijn ook de onderhoudskosten hoog.” (tekst gaat verder onder de foto)
De drie fracties hoopten dat er flexwoningen van het Rijk zouden kunnen worden geplaatst, maar die zijn alle 2.000 allang verdeeld. Maar de gemeente zou sowieso kunnen kiezen voor verplaatsbare woningen van fatsoenlijke kwaliteit. Dan is wel de vraag wat je er later mee wil als de woningbouw begint.
Wat er ook met het terrein gaat gebeuren, wanneer het vrij komt is nog niet duidelijk. De opening van het nieuwe afvalbrengstation stond geprikt op 1 oktober, maar een HVC-woordvoerder durfde niet te zeggen of dat nog steeds het geval is. De gemeente was al wel gestart met de procedure om de bestemming ‘bedrijventerrein’ op te heffen, zodat er gewoond mag worden. Dit met het oog op de toekomstige woningbouw langs het kanaal.
Voorlopig schieten het niet op met de woningbouwplannen voor bedrijventerrein Overdie. Eerst moeten de bedrijven kunnen verhuizen, maar dat is lastig met het overvolle elektriciteitsnet.