Het college van Heiloo vreest het ‘ravijnjaar’ 2026 en de jaren erna, maar heeft voor komend jaar in ieder geval nog wel een sluitende begroting. “Een flinke klus”, volgens financiënwethouder Rob Opdam, “maar het is gelukt.” Om toch uit de rode cijfers te blijven moeten de beoogde inkomsten omhoog, en de uitgaven omlaag.
“We moesten behoorlijk wat stappen zetten om de begroting voor 2025 sluitend te krijgen. En dan zijn er twee ‘knoppen’ waar je aan kunt draaien: de inkomsten en de uitgaven”, vertelt Opdam. Het college besloot om aan beide knoppen wat te draaien om gaten te dichten: de onroerende zaakbelasting gaat omhoog naar het landelijk gemiddeld en er wordt beknibbeld op het wegenonderhoud en de mantelzorgregeling.
Speerpunten blijven vooralsnog buiten schot, waaronder woningbouw en verduurzaming van bestaande huizen. “We willen een tandje bijzetten waar het gaat om het isoleren van woningen. Ook de zorg voor veilige wegen voor automobilisten en fietsers houdt onze aandacht. In de portefeuille openbare orde en veiligheid investeren we extra in veiligheid bij crisissituaties. En we zijn verheugd dat de tweede sporthal er nu komt”, licht de wethouder toe. (tekst gaat verder onder de afbeelding)
Maar ja, dat ‘ravijnjaar’… Jarenlang schroefde het Rijk de bijdrage aan gemeenten op. Een onhoudbare situatie, besloot het vorige kabinet. De coronacrisis en de piek in de energiekosten liggen achter ons, dus de geldkraan moet in 2026 weer een stuk dicht.
Zet het huidige kabinet door, dan krijgt Heiloo bijna 3 miljoen euro minder op de begroting van 60 miljoen euro. Bovendien moet ernaar verwachting 2 miljoen euro extra opgehoest worden voor de BUCH-werkorganisatie, de GGD en de Veiligheidsregio. Het verklaart de terughoudendheid wat betreft grote investeringen in Theater De Beun en Het Baafje.
Zoals in maart al voor werd gewaarschuwd, zijn ‘reële opties’ het innen van 1 miljoen euro extra aan ozb, het herintroduceren van hondenbelasting en de invoering van betaald parkeren in het centrum. Daarnaast wordt uitstel of schrappen van de herinrichting rond winkelcentrum ‘t Loo en de ombouw van wegen naar 30km-zones overwogen. Dat scheelt 0,5 miljoen. Voor wat betreft de A9-aansluiting kan de gemeente niet meer terug.
De gemeenteraad buigt zich op 22 oktober over de Begroting 2025en hakt de knoop door op 11 november. (foto: gemeente Heiloo)