Transparantie van overheden is de laatste jaren een vooraanstaand onderwerp. Wat gebeurt er achter de schermen, en waar wordt het gemeenschapsgeld aan uitgegeven? FVD-fractievoorzitter Jelle Wittebrood ziet graag dat gemeente Alkmaar op projectborden laat zien hoeveel geld de gemeente aan het project uitgeeft, en diende daarvoor een motie in.
Vanuit de gemeenteraad kwamen maandag tijdens de verlengde vergadering vragen over het nut. De Stadskrant biedt immers gedetailleerde informatie. Maar Wittebrood betwijfelt dat het krantje door een breed publiek gelezen wordt, terwijl zo’n projectbord goed zichtbaar is voor iedereen die er langs komt.
De FVD-fractievoorzitter had in zijn motie niet echt gedefinieerd bij wat voor projecten hij die bedragen graag ziet staan. Het zou een hoop extra borden kunnen opleveren in de stad. Bovendien heeft de gemeente doorlopende projecten en wellicht is het totale investeringsbedrag (veel) hoger dan de bijdrage vanuit de gemeente.
CU-fractievoorzitter Ronald van Veen opperde om het, in ieder geval voorlopig, alleen met infrastructurele projecten te doen. Collega Wittebrood vond het prima om klein te beginnen en dan te kijken of er kan worden uitgebreid. (tekst gaat verder onder de foto)
Willem Peters van de VVD vond het wel goed genoeg als het bedrag dat de gemeente investeert goed te vinden is op projectpagina’s. Daar voelde Van Veen ook wel iets voor en legde het idee voor aan het college. CDA-raadslid Frits Jonk vroeg het college om te rade te gaan bij de provincie en het waterschap. Die zetten soms bedragen op borden, dus hebben er mogelijk richtlijnen voor.
Wethouder Christiaan Peetoom raadde de motie af. “Het college denkt dat het een beter idee is om in de plaats van ergens op [een bord] een bedrag te schrijven – dat ook kan veranderen naar gelang indexatie deze ophoogt – dat we goede projectpagina’s hebben, en dat je wellicht een QR-code op zo’n bord zet. Iemand kan die code scannen, en dan alle informatie vinden over het project. Daar staan ook de kosten bij, want daar zijn we altijd transparant over.” Peetoom toonde ook bereidheid om te kijken hoe de provincie en het waterschap het tonen van bedragen op borden aanpakt.
Wittebrood kon zich wel in vinden in het idee van QR-codes die verwijzen naar duidelijke projectpagina’s. Hij vroeg Peetoom of hij zijn motie nog moest aanpassen, of dat de wethouder bij dezen de toezegging deed om te kijken wat de mogelijkheden zijn.
“In de kerstgedachte, als u de motie intrekt, dan zeg ik dat toe, zullen we dat doen?”, reageerde wethouder Peetoom. “Dan zijn we bij deze klaar”, concludeerde Wittebrood. “Mooi.” De vlotte onderhandeling leverde een lach en waarderend geroffel op. De raad kon na 2,5 uur extra vergaderen met kerstreces. (foto: JJFoto)