“Vanaf dit seizoen kan alles anders zijn.” Met die mededeling werden de bezoekers van de Voorproefjesmiddag van De Karavaan zondagmiddag ontvangen bij De Letterbak in Alkmaar. Want, zo vindt directeur Ilse van Dijk, in een wereld die steeds conservatiever wordt, is het aan De Karavaan om te blijven verrassen.
Het thema van het negende seizoen van theaterfestival De Karavaan zal dan ook ‘Uit de maat’ zijn. “Je moet tegenwoordig telkens anders zijn”, vertelt Van Dijk. “Daar moet je misschien ook een beetje beducht op zijn, maar aan de andere kant denk ik ook dat het niet verkeerd is als wij af en toe een beetje uit de maat lopen.” (tekst loopt door onder de foto)

Voor trouwe Karavaanbezoekers Gerard en Joke roept de taal van Van Dijk bedenkingen op over de toekomst van hun favoriete theaterfestival. “Tja, laten we het afwachten”, zegt Gerard tegen Streekstad Centraal. “Ik denk dat ze wel weten wat ze aan het doen zijn.” Hij gaat samen zijn vrouw Joke al vanaf het eerste seizoen naar voorstellingen van De Karavaan.
Waar Gerard de woorden van directeur Van Dijk over zich heen laat komen, maakt Joke zich net iets meer zorgen. “De voorstelling zijn altijd al vernieuwend genoeg, vind ik. Van mij hoeft het niet nog vernieuwender”. Een andere bezoeker geeft ook aan De Karavaan altijd al behoorlijk vernieuwend te vinden. “Soms vind ik het daardoor geweldig, maar soms denk ik ook van: wat willen ze nou precies vertellen?” (tekst loopt door onder de foto)

Maar Van Dijk kan de bezoekers die vrezen voor veranderingen bij De Karavaan gerust stellen. “Er gaan geen grote dingen veranderen aan onze voorstellingen. Wat vanaf dit seizoen nieuw is, is dat we niet zoals bij eerdere seizoenen al een jaar van tevoren een duidelijk thema hebben. Omdat de ontwikkelingen in de wereld zich nu zo snel opvolgen en we willen inspelen op de actualiteit, is het vanaf nu moeilijker te voorspellen waar onze voorstellingen over zullen gaan.”
Onvoorspelbaar of niet, Gerard en Joke genieten weer met volle teugen nu het Karavaanseizoen van start gaat. Ze kijken, samen met 300 andere bezoekers die zijn opgedeeld in groepjes van zo’n 40 man, naar zes verschillende voorproefjes van voorstellingen die komende maanden te zien zijn. Nadat de in Den Helder wonende Gerard zondagmiddag een aantal voorproefjes heeft bekeken weet hij genoeg: hij gaat een drukke tijd tegemoet komend Karavaanseizoen. “Ik ga die periode maar hier in de buurt overnachten denk ik.” (tekst loopt door onder de foto)

Terwijl de vaste bezoekers weer uitkijken naar een nieuw seizoen, richt De Karavaan zich ondertussen ook op een publiek dat ze nog veel meer bij hun voorstellingen willen zien: jongeren. “We willen heel graag nog meer jongeren bereiken”, zegt Van Dijk. “Die bereiken we al steeds meer, maar we hopen er nog veel meer te bereiken met onze voorstellingen. Dat proberen we onder andere door ervoor te zorgen dat het vooral jonge mensen zijn die de voorstellingen maken.”
Er is een duidelijke weerspiegeling te zien, zegt Van Dijk: hoe jonger de theatermakers, hoe jonger het publiek dat ze aantrekken. Maar jonge theatermakers betrekken bij de voorstellingen is niet het enige dat kan helpen bij het aantrekken van meer jongeren, denken stagairs Noa, Lara en Jente. “Ik denk dat we veel meer kunnen doen op TikTok om jongeren te verleiden om naar Karavaanvoorstellingen te gaan”, vertelt Jente. (tekst loopt door onder de foto)

“Op Instagram zijn we al best actief, maar op TikTok heel weinig. Er wordt nu een TikTok-plan gemaakt en hopelijk gaat dat ervoor zorgen dat we meer naamsbekendheid onder jongeren krijgen, want ik denk dat naamsbekendheid heel belangrijk is om jongeren aan te trekken. Dat zie je bijvoorbeeld bij De Parade in Amsterdam, waar veel jongeren op af komen.”
Onder het genot van een hapje en een drankje beraden de bezoekers zich na afloop van de voorproefjes op de keuze voor welke voorstellingen ze kaartjes gaan kopen. Dat met de gedachte dat vanaf dit seizoen dus alles anders kan zijn.