Talland-studenten op excursie naar stadhuis Alkmaar: “Het is beetje een zaadje planten”

Een groep mensen zit in een kring in een vergaderzaal met een rond tafelblad en kijken naar een presentatie op een scherm waarop 'Vragen?' staat. De zaal heeft grote ramen en een schilderij aan de muur, en er staan merken van drankjes en snacks op de tafel.

Geen enkele student voelde zich aan het eind van hun excursie in het Alkmaarse stadhuis geroepen om de politiek in te gaan. Maar goed, ze zijn mbo’ers Zakelijke Dienstverlening van het Talland College, dus dat is geen verrassing. Toch vonden ze het uitstapje zeker de moeite waard. Bonus was een ontmoeting met burgemeester Anja Schouten. “Ik vond het leuk, je komt hier anders niet snel. Maar de politiek in, nee, het liefst ga ik bij de marine.”

Talland College Alkmaar biedt een breed scala aan opleidingen, die weinig of niets met politiek te maken hebben. Maar iedereen krijgt in het eerste jaar het vak Burgerschap voor hun algemene ontwikkeling.

Docente Robin ten Hulsen-Grosz vond het leuk om te laten zien waar de Alkmaarse politiek wordt bedreven. “Kijk ik kan natuurlijk vertellen hoe de boel werkt en wie wat doet, maar ik denk dat het helpt als je het ook gewoon een keertje kan zien. Waar zitten deze mensen dan, hoe lopen de lijntjes…”

“Vorig jaar hadden we raadsleden op bezoek, want toen kregen ze het niet rond om hier een bezoek in te plannen”, vertelt de initiatiefneemster. “Toen zeiden die raadsleden ‘waarom komen jullie niet langs op het stadhuis?’. Ik zei dat het nog niet was gelukt. Toen is het alsnog geregeld dat we met klassen konden komen. Dat is toch het allerleukste.” (tekst gaat verder onder de foto)

Twee vrouwen zitten in een vergaderzaal met rode en grijze gordijnen. De vrouw links draagt een witte outfit en zit naast een tafel met een beige tas erop. De vrouw rechts draagt een oranje jasje en een gestreepte blouse. Er staat een laptop en een bord met snacks op de tafel.
Talland-docente Burgerschap Robin ten Hulsen-Grosz is initiatiefneemster van de excursies naar het stadhuis van Alkmaar. Raadslid Dominique Dubois ontving de laatste van elf klassen. (foto: Streekstad Centraal)

Dinsdag bezocht de laatste van elf eerstejaars klassen het monumentale stadhuis aan de Langestraat. Raadslid Dominique Dubios verzorgde in de raadzaal een presentatie over hoe de lokale politiek in zijn werk gaat en daarna verzorgde ze een  rondleiding door vrijwel het hele gebouw, te beginnen in de trouwzaal. Ten Hulsen-Grosz heeft mooie herinneringen aan de trouwzaal, omdat ze er zelf is getrouwd.

De studenten vielen met hun neus in de boter toen een vergadering in de Prinsenzaal nét was afgerond en burgemeester Anja Schouten naar buiten stapte. Enthousiast nam ze even de tijd. “Een van de studenten zei daarna ‘oh oh, dat is wel bijzonder’, dat vind ik heel schattig”, zegt de docente. “Dat is waarschijnlijk wel iets dat ze thuis zullen vertellen.” (tekst gaat verder onder de foto)

Een groep jongeren luistert aandachtig naar een vrouw in een professionele setting met houten lambrisering en decoratieve lijsten op de achtergrond; een koffiepot staat op de voorgrond.
En toen liepen de Talland-studenten zomaar burgemeester Anja Schouten tegen het lijf, terwijl ze net uit een vergadering kwam. (foto: Streekstad Centraal)

“Ik vind het een mooi gebouw. Ik ben blij dat ik binnen mocht kijken”, vertelt Sieb als iedereen weer terug is in de raadzaal. “En ik vond het heel interessant, veel informatie. Ik hoop dat ik het een beetje op kan slaan. Nee, een politieke carrière gaat ‘em niet worden, iets met marketing denk ik.”

Lulia heeft dezelfde mening. “Ik vond het een leuke dag, heel interessant. De rondleiding was leuk, het is een mooi gebouw.” Maar de politiek in… “Nee zeker niet, ik ga misschien iets met finances doen of zo.”

“Ik vond de geschiedenis leuk, maar ik zie mezelf hier niet zitten”, zegt ook Keith. Het verhaal over de politiek boeide hem wat minder. “Dit lijkt me niks voor mij.”

Dat niet iedereen even geïnteresseerd was in de presentatie vindt Robin ten Hulsen-Grosz niet erg. “Wat ik hopelijk wél bereik is dat als ze een keer met hun ouders langs het stadhuis lopen, dat ze zeggen van ‘hé, ik ben hier binnen geweest en ik weet wat hier gebeurt’, en dat als ze een keer in aanraking komen met de gemeente, dat ze het beeld hebben dat hier mensen rondlopen zoals zijzelf. Het is meer een beetje een zaadje planten.”