Zes dode Schotse Hooglanders en nog eens drie moesten worden afgemaakt. Het was het dieptepunt op zorgboerderij Lambertushoeve in Grootschermer. Nu gaat het er beter maar om dat zo te houden, eist het Openbaar Ministerie dat de eigenaren er zes jaar lang geen nieuwe dieren bij mogen hebben. Daarnaast verlangt het OM een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en 100 uur taakstraf.
Jim W. en Eva B. voerden donderdagochtend zelf hun verdediging in de Haarlemse rechtbank. Dit na hen twee keer uitstel was gegund om omdat ze een omvangrijk dossier ov er hun zorgboerderij te verdedigen hebben. NH Nieuws, mediapartner van Streekstad Centraal, was erbij.
W. en B. is ten laste gelegd dat ze hun dieren jarenlang structureel verwaarloosden. Het gaat om runderen, paarden, alpaca’s, hangbuikzwijnen en meer dieren. Zo kregen ze te weinig eten en drinken, geen plek om te schuilen en te weinig medische zorg. In 2022 werden zes dode Schotse Hooglanders aangetroffen en moesten nog eens drie verwaarloosde Hooglanders worden afgemaakt.
“Onder hun handen hebben dieren nodeloos geleden. Het is zorgwekkend te noemen”, zei de officier van justitie over W. en B. “.Zelfs controleurs, die wel wat gewend zijn, waren onder de indruk van de situatie die ze aantroffen.” Een dierenarts beschreef de toestand als ‘een grote beroerde bende’. De officier denkt niet de eigenaren harteloos zijn, maar dat ze eenvoudigweg niet in staat waren om goede verzorging te bieden. (tekst gaat verder onder de foto)

Dat de Hooglanders al zeker een paar dagen eerder waren overleden, is volgens de eigenaren niet waar. “De dag ervoor leefden ze nog. Ik heb ze gevoerd en er was geen reden tot zorg.” Volgens B. stierven ze aan botulisme na het drinken van besmet water uit de sloot. Het hoogheemraadschap zou de sloot niet gebaggerd hebben.
Dat de runderen ernstig werden verwaarloosd is volgens de eigenaren ook onzin. “Een Schotse Hooglanders is een buitendier, in de winter hebben ze minder voedsel nodig. Ze houden juist van kou en nattigheid. Wij verzorgen onze dieren goed en weten precies wat ze nodig hebben. Ze hebben geen gouden stalletje nodig. ”
Twee weken na de vondst van de dode runderen werden tot grote opluchting van buurtbewoners de andere dieren in beslag genomen. Zorgorganisatie Heemzorg trok de kinderdagbesteding weg.
Volgens W. en B. hebben overheidsinstanties het op hen gemunt sinds er in 2019 een hennepkwekerij in een keet werd ontdekt. Zij beweerden hier niks van te weten. Die keet zouden ze verhuren en verder niet echt op letten. “Het gaat helemaal niet om dierenwelzijn.” Ook zou er volgens hen geknoeid zijn met bewijsmateriaal: “Dat dit kan in Nederland is ongelofelijk, het lijkt op de toeslagenaffaire”, aldus W.
Verder zou W. een reclasseringsambtenaar hebben bedreigd. Die had een rapport opgemaakt dat volgens hem vol stond met leugens: “Een ambtenaar heeft een voorbeeldfunctie, ik kan daar niet mee leven. Het is hier niet Noord-Korea.”
De dieren die inmiddels weer op de Hoeve rondlopen mogen blijven, omdat uit controles is gebleken dat de situatie is verbeterd. Om dat zo te houden, eist officier van justitie een verbod van zes jaar op uitbreiding van het aantal dieren Hij vindt het ook kwalijk dat de eigenaren ontkennen en schuld afschuiven. Verder eist de officier drie maanden voorwaardelijke celstraf en een werkstraf van 100 uur.
De rechter doet over twee weken uitspraak.