Herinrichting bolwerk rond Molen van Piet (vrijwel) klaar: “Nu moet alles nog gaan groeien”

Man in a suit pulling a rope on a traditional Dutch windmill with red and white flags in the background.
Featured Video Play Icon

Molenaar Cees Piet is er inmiddels redelijk aan gewend dat hij vanuit zijn molen goed zicht heeft op de Alkmaarse singel en de Sint Jozefkerk. Maar behalve het snoeien of kappen van de grote bomen rond de Molen van Piet, is er nog veel meer gedaan. Vrijdag was het groenproject (soort van) klaar en werd daar feestelijk bij stilgestaan. 

“Wij hadden altijd al een best knappe tuin, dus we hebben toch wel even nagedacht of we die herinrichting nou echt wilden”, vertelt Cees Piet aan Streekstad Centraal. “Maar we gingen akkoord dat ook die op de schop kon voor het totaalontwerp. We beseften dat – als we niet mee zouden werken – het ontwerp van het Bolwerk voor een deel in duigen zou vallen.

Maar met goed overleg, het ouderwetse polderen, kwamen we eruit. Ze hebben honderd procent achter ons gestaan.” De molenaar moet hardop lachen wanneer iemand grapt dat polderen lastig is met een korenmolen. “Het resultaat is tot nu toe prima”, zegt de molenaar tevreden.

“Nu moet alles nog gaan groeien. En er moeten nog wel wat dingen gebeuren hoor. De poort moet er nog komen, nog wat hekken en meubilair, maar de architectonische lijnen liggen er en dat is perfect.” (tekst gaat verder onder de foto)

Een man in een blauwe winterjas staat op een platform naast een molen, met uitzicht op een stad met bomen en gebouwen; op de achtergrond is een rivier te zien.
Molenaar Cees Piet is inmiddels aardig gewend aan het vrije zicht dat hij nu heeft vanaf de molen op het Alkmaarse bolwerk. (foto: Streekstad Centraal)

Nu de molen weer kan draaien – de molenkap is ook meteen netjes uitgelijnd – is er weer werk aan de winkel. “Nou ja werk, werk, dat doen we hier eigenlijk niet meer”, lacht Piet. “Half jaren negentig hebben we de korenmolen stil moeten zetten vanwege de gebrekkige bereikbaarheid. De molen laten draaien wil ik geen werken noemen, maar okay, als een molen draait moet je er wel zijn. Net als op een zeilschip ben je afhankelijk van de wind en daar moet je à la minute op kunnen reageren.”

Ook wethouder Nieuwenhuizen is blij met het resultaat. Voor de gemeente was veel te overwegen: “De molen is een monument, maar het Bolwerk óók, dus daar moet je zorgvuldig mee omgaan. We hebben gekeken naar hoe we de bomen zo veel mogelijk konden laten staan, maar er moesten er toch een aantal weg. En ook hoe we het park konden inrichten zoals het oorspronkelijk bedoeld was door de architect Zocher.”

Er kwam dan ook veel onderzoek aan te pas, legt de wethouder uit. Voor de bomen, de vleermuizen en andere dieren, de windgang voor de molen en het ontwerp. “Het is de taak van een wethouder om dat allemaal te sturen en te begeleiden.” (tekst gaat verder onder de foto)

Een verzameling geprinte foto's van een bouw- of landschapsproject op een houten tafel. De bovenste foto toont een rode graafmachine bij een oude windmolen, terwijl andere foto's graafwerkzaamheden en een hoog uitzicht op de omgeving tonen.
Foto’s van de herinrichting van het bolwerk rond de Molen van Piet. (foto: Streekstad Centraal)

De metamorfose kost met 650.000 euro natuurlijk wel wat. “Ja het is een serieus bedrag, ook voor gemeente Alkmaar”, erkent Van Nieuwenhuizen. “Maar als je kijkt wat we hier hebben gerealiseerd, is het wel een herinrichting die een aantal generaties mee gaat. Je kan veertig, vijftig jaar vooruit voor je weer echt moet investeren in dit park. En uiteindelijk was een ruime meerderheid van de gemeenteraad voor deze dure variant, en daar ben ik heel blij mee.”

De herinrichting verliep voorspoedig, vertelt Paul Weidema van Stadswerk072. “We liepen zelfs voor op schema. Dat had onder andere met het weer te maken, het is tot nu toe een extreem droog jaar. Uiteindelijk kwamen we wel weer op schema uit door onder andere langere levertijden. Het gebied hier is nu weer open, maar de laatste werkzaamheden moeten nog gebeuren.” (tekst gaat verder onder de foto)

Een man wijst naar een foto van een windmolen, tentoongesteld op een hek. Er zijn meerdere foto's te zien tegen een achtergrond van bomen en een heldere lucht.
Paul Weidema, projecleider van Stadswerk072, verzorgt een rondleiding langs het ’toen en nu’ rond de Molen van Piet. (foto: Streekstad Centraal)

Terwijl Weidema uitleg geeft, krijgt hij een kies waarschijnlijk van een runddier in de handen gedrukt. Een kennis vond die in de aarde. Hij weet niet echt wat hij er mee moet. De stadsarcheologen zullen er vast wél heel blij mee zijn. Eerder werd al een bijzondere vondst gedaan: vermoedelijk een granaatput naast de bunker. “In de bunker loopt het af. Als er een granaat naar binnen wordt gegooid, kon die de put in vallen en dan hier buiten exploderen.”

Na het weghalen van de hekken rond het molengebied kwamen er al snel mensen langs, waaronder ook toeristen. Geïnteresseerd bekeken ze de nog kersverse inrichting, al is die nu nog niet echt fotowaardig. Voor wanneer het wél zo ver is heeft Stadswerk een speciale plek gemaakt voor ‘Instagrammable’ foto’s: middenin het voorste perk, met de molen perfect op de achtergrond. Dan wel even met #MolenvanPiet taggen natuurlijk.