Agressie tegen ziekenhuispersoneel NWZ heftiger geworden

NHD / FOUTE FOTO

In 2021 stonden die cijfers nog op respectievelijk nul keer rood en twaalf keer geel. De hoeveelheid gemelde incidenten is nagenoeg gelijk gebleven: 212 (was 211). Het aantal mondeling uitgedeelde waarschuwingen is verdrievoudigd: van 11 naar 33.

Daarmee kan worden geconcludeerd dat agressie tegen ziekenhuispersoneel en medisch specialisten niet vaker voorkomt, maar wel heftiger is geworden. Ruim 80 procent is gebeurd in Alkmaar, de rest in Den Helder.

Bedreiging
In 102 gevallen zijn NWZ-medewerkers slachtoffer geworden van uitschelden, bedreiging of intimidatie. Fysiek geweld, zoals slaan, trappen, krabben, knijpen, bijten of bekogelen, is 51 keer toegepast.

59 maal is sprake geweest van ziektegerelateerd gedrag. Daar kunnen patiënten over het algemeen weinig aan doen.

In 111 zaken is geen maatregel opgelegd. In 38 gevallen was een gesprek voldoende om de dader in te laten zien dat zijn of haar gedrag onacceptabel is geweest.

„Als organisatie keuren we elke vorm van geweld en intimidatie jegens onze collega’s af. We hebben preventief ook een aantal maatregelen getroffen en zijn projecten gestart om dit te verminderen en te bestrijden”, aldus een ziekenhuiswoordvoerder.

Beveiliging
„Bij alle gevallen wordt onze beveiliging ingeschakeld en staan wij personeel bij, ook in de nazorg. We hebben duidelijke huisregels, waar we naar verwijzen.”

Via de coördinator veilige zorg krijgen medewerkers voorlichting over vroegtijdig signaleren en hoe zij hun grenzen kunnen bewaken. „Daarmee kan verdere escalatie vaak worden voorkomen.”

Ook kunnen ze (digitale) trainingen volgen om te leren hoe het beste met agressie en geweld op de werkvloer kan worden omgesprongen.

Lik-op-stukbeleid
Volgens de ziekenhuisleiding valt geen enkel incident tegen NWZ-medewerkers goed te praten, omdat ze altijd impact hebben. Vandaar dat een lik-op-stukbeleid wordt gehanteerd en duidelijke afspraken met politie en Openbaar Ministerie zijn gemaakt.

Van ernstige zaken wordt aangifte gedaan. Hoe vaak dat vorig jaar is gebeurd, wil het Noordwest niet prijsgeven. Om aangifte doen te vergemakkelijken, is samen met de politie een speciaal formulier ontwikkeld dat digitaal kan worden ingevuld.

In werkelijkheid ligt het aantal incidenten overigens hoger: niet alles wordt gemeld. „Medewerkers in de zorg denken vaak dat agressie bij hun werk hoort. Dat is een misvatting.”