Ondanks de coronacrisis, de brand in de Singelgarage en de verzakte oevers bij de Victoriebrug, heeft gemeente Alkmaar in 2020 een positief resultaat geboekt. Onder de streep staat een plus van 5,9 miljoen euro. Een bescheiden bedrag op een totale begroting van krap 480 miljoen, maar toch. Veel gemeenten stoeiden al met de cijfers, met name door de immer stijgende kosten voor de Wmo en Jeugdzorg, voordat corona arriveerde.
Vanwege de coronacrisis kwam er minder geld binnen. Zo zijn er geen precario en terras- en toeristenbelasting geïnd. “De samenleving en de economie zijn door de pandemie ernstig geraakt. Binnen onze mogelijkheden heeft het college zoveel mogelijk hulp geboden aan inwoners en bedrijven”, licht wethouder financiën Pieter Dijkman toe.
Daarnaast spoorde de crisis gemeente Alkmaar aan tot investeringen. Er kwam een steunpakket van 10 miljoen euro voor sport en cultuur, en een Stimuleringsfonds van 1,5 miljoen voor initiatieven die de samenleving door de moeilijke tijd helpen. “Dat geld is goed besteed. We hebben behoorlijk wat initiatieven kunnen steunen en er is zelfs nog wat over”, zegt Dijkman tevreden.
“Het jaar 2020 heeft ons ook veel gebracht”, vindt Dijkman. “Bijvoorbeeld de bouwplannen voor Overstad, Kanaaldijk 301 en PEN-dorp. Daarbij is het Kwakelhuis gesloopt en maakt het plaats voor nieuwe appartementen. Ook zijn we gestart met het project Versnellen Woningbouw”. Aan duurzaamheid is ook veel gewerkt, zoals de inkoopactie voor 1.500 zonnepanelen voor Driehuizen, de Ouderpolder en De Hoef, de oprichting van Alkmaar Duurzaam Vastgoed, en de aanleg van 11.000 m2 groen, waaronder drie Tiny Forests.
Toch vreest Dijkman dat het niet zomaar weer koek en ei is met de getalletjes, als corona geen impact meer heeft. In 2015 stond het Rijk de Wmo en Jeugdzorg aan gemeenten af en omdat dit efficiënter en effectiever zou zijn, werd er meteen op bezuinigd. Maar gemeenten kregen toch te maken met immer hogere kosten. Volgens Zorgvisie gaat maar liefst 80 procent dit jaar de begroting niet rond krijgen. Buurgemeenten Langedijk en Heerhugowaard stoeien nu met een secundaire begroting om dat nog voor elkaar te krijgen.
De Alkmaarse jaarstukken worden op 28 juni besproken in de gemeenteraad. (foto: Pixabay)