Al anderhalf jaar probeert mediapartner NH Nieuws openheid van zaken te krijgen rondom de problemen bij de vernieuwing van de Leeghwaterbrug in Alkmaar. Tot twee keer toe werd een bouwstop opgelegd, en liep het project enorme vertraging op. Maar tot nu toe lijkt gemeente Alkmaar er alles aan te doen om die openheid niet te geven.
In januari 2019 vroeg NH Nieuws via een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) documenten op om meer duidelijkheid te krijgen over de problemen tussen de gemeente Alkmaar en aannemer Spie.
Wat daarna gebeurde, heeft alles weg van een ware soap. Het verzoek bleef lange tijd onaangeraakt op een bureau liggen. Er volgden gesprekken, maar gemaakte afspraken werden niet nagekomen, en wettelijke termijnen werden genegeerd. Uiteindelijk moest er zelfs een advocaat worden ingezet die de gemeente aansprakelijk stelde om überhaupt nog een reactie te geven.
In die anderhalf jaar heeft de gemeente wel enkele documenten gedeeld, maar daarvan was soms een groot gedeelte zonder gespecificeerde tekst en uitleg (grotendeels) geanonimiseerd en waren bijlagen niet verstrekt.
“In al onze ervaringen met WOB-verzoeken is ons dit nog nooit overkomen, echt ongekend”, vertelt NH Nieuws-verslaggever Maarten Edelenbosch. Collega Anne Klijnstra vult aan: “Dit gaat nu over ons, maar het kan ook Alkmaarders zelf overkomen. Stel: je wilt meer weten over een project in je wijk, en dan wordt het zó lang uitgerekt dat je pas informatie krijgt als het al is afgerond. Zo mag je als fatsoenlijke overheid toch niet te werk gaan?”
Tijdens een hoorzitting van de bezwaarcommissie van de gemeente afgelopen mei, werd erkend dat de gemeente niet goed heeft gehandeld. Het restant van het verzoek van NH Nieuws zou alsnog worden beoordeeld, maar ook nu maakt Alkmaar geen haast en heeft het zichzelf tot september de tijd gegeven.
Op het verzoek van onze mediapartner om de betrokken wethouder voor de camera te interviewen, gaat gemeente Alkmaar niet in. “We hebben geen behoefte dit in een vraaggesprek toe te lichten”, zo laat een woordvoerder weten, die uitlegt dat de gemeente alleen schriftelijk wil reageren.