Alkmaar wil windmolens op boerenerf onder strenge voorwaarden toestaan

Het college van Alkmaar wil kleine windmolens op boerenerven gaan toestaan. Als een meerderheid van de gemeenteraad akkoord is met het nieuwe beleid, mogen agrariërs straks onder strenge voorwaarden een eigen turbine op hun terrein.

Met het nieuwe beleid wil de gemeente voldoen aan de steeds grotere vraag naar particuliere windmolens, schrijft mediapartner NH. Verschillende agrariërs hebben hiervoor al een aanvraag ingediend, zoals bijvoorbeeld melkveehouder Jan van der Vliet uit Grootschermer. Het gaat om kleine windmolens met een maximale hoogte van twintig meter, waarmee eigen energie voor het bedrijf kan worden opgewekt. Het plaatsen van windturbines in het polderlandschap leidde vorig jaar tot verdeeldheid tussen inwoners en binnen de gemeenteraad. Een deel van de inwoners maakt zich zorgen om het historische aanzicht van hun polder de Schermer. Staat dat straks vol met windmolens, als de aanvragen die er nu liggen worden goedgekeurd? Verschillende gemeenteraadsleden waren het niet eens met de totstandkoming van het beleid. Dorpsraden zouden te laat zijn geïnformeerd en ook niet zijn geraadpleegd.

Met dit beleidsvoorstel wil het college agrariërs die willen verduurzamen niet langer in de weg staan, en er tegelijkertijd voor zorgen dat het unieke polderse landschap behouden blijft. Er zijn namelijk flink wat voorwaarden verbonden aan de aanvraag. “Het kan, tenzij het bedrijf in de buurt staat van monumenten en karakteristieke panden. Het moet voldoen aan de cultuurhistorische waarden van de omgeving en mag niet bij kwetsbare natuur of in vlieggebieden van vogels komen te staan”, zegt wethouder Anjo van de Ven. Daarnaast moet de hoogte van de windmolen ook passen bij de grootte van het erf. “We kijken naar het volledige ‘erfensemble'”, vervolgt ze. “Wat staat er op het erf, hoe is het ingericht, wat is er aan beplanting en water. In dat geheel moet de molen passen.”

De aanvraagprocedure, die momenteel zo’n zes maanden duurt, is in het nieuwe voorstel ingekort. “Er ligt nu een concept klaar waarover mensen kunnen meedenken, het is nog geen officieel collegebesluit”, benadrukt de wethouder. “We gaan het nu voorleggen aan de dorpsraden en de gemeenteraad. In september houden we in de dorpen twee bijeenkomsten.”