De Alkmaarse Kadernota 2025-2028 en de Jaarrekening 2023 zijn klaar. De gemeente staat er met een plus van 15,9 miljoen euro over het jaar 2023 financieel goed voor. Dat biedt ruimte om jaarlijks 3 miljoen euro extra te investeren in de leefbaarheid van de gemeente, en dan met name de dorpen. Dit ondanks dat Alkmaar vanaf 2026 waarschijnlijk miljoenen minder krijgt van het Rijk.
“De stad en de landelijke omgeving van Alkmaar groeien. Langs het Alkmaars Kanaal wordt volop gebouwd”, aldus wethouder financiën Christiaan Schouten. “Als college omarmen en stimuleren we die ontwikkelingen en zien we ook uitdagingen. Om Alkmaar aantrekkelijk, bereikbaar en veilig te houden, trekken we vanaf 2025, jaarlijks rond de 3 miljoen extra uit.”
Het college wil er voor zorgen dat er in de groeiende gemeente voor ieder wat wils is wat betreft recreëren, sport en cultuur. Dat mensen op welke manier dan ook van A naar B kunnen blijven gaan, en dat ze een leefbare en veilige omgeving hebben. De dorpen en het landelijk gebied verdienen daarbij volgens B&W extra aandacht. De gemeente zoekt samenwerking met de bewoners en stelt het samen met de provincie beleid op voor wonen en toekomstbestendig ondernemen met behoud van de natuur- en landschappelijke waarden.
Veel gemeenten vrezen het ‘financiële ravijnjaar’. Onder andere buurgemeenten Heiloo en Bergen kondigen tekorten van enkele miljoenen aan. Maar daar lijkt in Alkmaar geen sprake van. “De komende jaren gaan we heel bewust met ons geld om, vooral ook omdat alle Nederlandse gemeenten vanaf 2026 waarschijnlijk minder geld van het Rijk ontvangen.” Wethouder Christiaan Schouten verwacht dat Alkmaar 14 miljoen wordt gekort. “Daar houden we nu al rekening mee zodat de financiële lasten voor de Alkmaarders zo laag mogelijk kunnen blijven. Voor het opstellen van de volgende kadernota gaat het college graag in gesprek met de gemeenteraad over hoe, hiermee om te gaan.”
Op 8 juli behandelt de gemeenteraad de kadernota en de jaarstukken 2023.