Naar aanleiding van de perikelen rond de Raad van Toezicht van scholenkoepel Ronduit diende de vorige gemeenteraad van Alkmaar een motie in met de titel ‘Grip op Raden van Toezicht’. Daaruit vloeiden bijeenkomsten voort tussen college en raadsleden enerzijds, en de Raden van Toezicht van Ronduit, ISOB en SOVON anderzijds. Die bijeenkomsten werden als zeer positief en informatief ervaren, blijkt uit een memo van het college.
RvT-leden worden benoemd door de gemeenteraad en betaald door de gemeente, maar de aanwijzing gebeurt veelal op goed vertrouwen en vervolgens is er weinig zicht op wat zij doen. Daar moest verandering in komen, vond de gemeenteraad, na de schandalen rond de RvT van Ronduit, en spoorde het college aan tot actie via een motie.
Het balletje kwam aan het rollen toen OPA in januari in jaarstukken ontdekte de vijf RvT-leden hun eigen vergoedingen stapsgewijs hadden verhoogd van 2.000 euro naar 8.000 euro en zelfs 12.500 euro voor de voorzitter. Bovendien zat er een luchtje aan het door de RvT aangezegde ontslag van Ronduit-bestuursvoorzitter Jan Zijp. Daarna bleek dat twee RvT-leden niet hernoemd hadden mogen worden. Uiteindelijk hebben de directeuren van de Ronduit-scholen de RvT-leden uit hun functie gezet. Zijp vocht zijn schorsing aan – een derde RvT-lid was ook nog eens aspirant – en kreeg gelijk van de rechter. De scholenkoepel wilde echter met een schone lei verder en ging in beroep. Eén dag voor de uitspraak in april besloot Zijp uit zichzelf op te stappen.
Naar aanleiding van de motie voerde het college eind maart gesprekken met de Raden van Toezicht van Ronduit, en ook ISOB en SOVON. Daaruit volgde een uitnodiging van de RvT’s aan de gemeenteraad voor een informatieve bijeenkomst en een goed gesprek onder leiding van een inhoudelijk deskundige. Die vonden in juli plaats.
“De aanwezige gemeenteraadsleden gaven aan blij te zijn met de geslaagde kennismaking”, aldus het college in de memo. Ze kregen meer inzicht in wie de RvT-leden zijn, wat ze doen en wat hun achtergrond is. Ook hoorden ze over wat voor kwaliteiten RvT-leden moeten beschikken en hoe hun honorering tot stand komt. Ook werden de de raadsleden gewezen op de informatie die ze uit jaarstukken kunnen halen en hoe de RvT’s daarin verslag doen van hun eigen functioneren.
Voor meer transparantie en betere contacten zijn raadsleden welkom om in de toekomst met de drie Raden van Toezicht in gesprek te gaan.