De Alkmaarse gemeenteraad is verdeeld over de oproep van het college van burgemeester en wethouders aan de Tweede Kamer om Keti Koti op 1 juli uit te roepen tot nationale feestdag. Tijdens Keti Koti wordt de afschaffing van de slavernij gevierd en herdacht. VVD en CDA hebben schriftelijke vragen gesteld aan het college naar aanleiding van het persbericht dat donderdag naar buiten werd gebracht .
Het college van burgemeester en wethouders riep de Tweede Kamer donderdag op om van 1 juli een nationale feest- en herdenkingsdag te maken voor het slavernijverleden van Nederland. Hierbij liet wethouder Paul Verbruggen (PvdA) weten dat er ‘bewuster en gebalanceerder’ met het Nederlandse verleden moet worden omgegaan, omdat het ‘niet alleen kan gaan over positieve hoogtepunten’.
Gemeenteraadslid van de VVD Christiaan Peetoom en CDA-raadslid Gosse Postma hebben beiden aan mediapartner NH Nieuws laten weten “voor een herinneringsdag te zijn”, maar het niet te zien als feestdag. Daarbij zijn de fracties “voornamelijk ontevreden over het proces” achter de oproep van het college.
De twee fracties willen onder meer weten of het college het met hen eens is “dat het beter zou zijn een dergelijk belangrijk onderwerp eerst met de gemeenteraad te bespreken, alvorens met een persbericht te komen” en hoe het “persbericht zich verhoudt met de brede stadsgesprekken die het college zou voeren om erachter te komen welk gevoel hierover leeft onder de Alkmaarse bevolking.” Daarbij willen ze ook weten waarom het college pleit voor een feestdag in plaats van een herdenking.
“Het college kan zeggen: wij maken een persbericht en roepen op tot een feestdag. Maar als je dat namens Alkmaar wilt doen, moet je mijns inziens ook bij de gemeenteraad informeren of ze het daarmee eens zijn of niet”, vertelt Peetoom. “Ze kunnen het officieel misschien namens het college doen, maar of het handig is, is een tweede.”
Postma vindt de manier waarop het proces is verlopen ‘ondemocratisch’, mede door de timing van het persbericht. “Dat wordt er nu gauw even tijdens het reces uitgestuurd.” Hij vervolgt: “Wij vinden democratische processen heel belangrijk en wensen hierbij niet gepasseerd te worden. Als het zo gaat, hoeven mensen niet meer te stemmen.” (foto: Wikipedia)