Alle seizoenspaviljoens mogen dit jaar op het strand overwinteren

De exploitanten van alle seizoensgebonden strandpaviljoens in de gemeente Bergen kunnen een aanvraag indienen bij het hoogheemraadschap om hun paviljoen komende winter te laten staan. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zal alle aanvragen welwillend behandelen, zoals is afgesproken in het landelijk overleg met minister Ollongren van Binnenlandse Zaken.

Dat meldt woordvoerder Marko Cortel van het hoogheemraadschap desgevraagd. Maandag maakte minister Ollongren bekend dat de ondernemers hun strandtent de komende winter mogen laten staan omdat ze door de coronacrisis hard getroffen zijn. Hierover was sinds april overlegd met Koninklijke Horeca Nederland, Rijkswaterstaat, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Unie van Waterschappen.

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zat aan tafel bij de landelijke besprekingen. Het is verantwoordelijk voor de kustbescherming tussen Wijk aan Zee en De Cocksdorp op Texel. Als meer strandtenten dan normaal blijven staan, kan dat effect hebben op de erosie van het duin en de duinvoet, beschadiging van de waterkering en verontreiniging van strand, duin en zee. Voor één seizoen zijn de gevolgen echter te overzien. Het hoogheemraadschap wil daarom in de gegeven omstandigheden soepel zijn en zal over de negatieve effecten goede afspraken maken.

De seizoensgebonden strandpaviljoens mogen dit jaar wel blijven staan, maar ze mogen niet open voor klanten in de wintermaanden en het is voor eigen risico. Elke ondernemer moet nu een eigen afweging maken of ze hun eigen paviljoen willen laten overwinteren. Woordvoerder Cortel van het hoogheemraadschap laat weten dat tot op heden nog geen enkele aanvraag voor verlenging van de vergunning is ingediend.

Mike Bosman, de plaatselijke voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Bergen-Egmond-Schoorl is blij met de keuzemogelijkheid voor de strandexploitanten, maar maakt duidelijk dat het niet voor elke ondernemer goedkoper zal zijn om de strandtent te laten staan: “Het omslagpunt wanneer het loont om de strandtent te laten overwinteren, ligt voor elke strandtent anders. Tegenover besparingen voor opbouwen en afbreken staan kosten voor verzekeringen en maatregelen voor behoud en beveiliging tegen vandalisme en stormschade. Veel ondernemers zullen toch ervoor kiezen om het in oktober af te breken.”

Behalve een aanvraag bij het hoogheemraadschap is ook toestemming nodig van de gemeente. De gemeente Bergen was dinsdag niet telefonisch bereikbaar voor commentaar. (Archieffoto : Camiel Coenen)