Het “ravijnjaar” nadert. Na jaren met steeds hogere bijdragen vanuit Den Haag, worden gemeenten volgend jaar flink gekort. Gemeente Bergen heeft daarom een Kadernota 2026 opgesteld met weinig nieuw beleid en een aantal belastingverhogingen. De nota met kaders voor de begroting zijn inmiddels vastgesteld door het college van B&W.
Gemeenten hadden al te maken met hogere Wmo, jeugdzorg- en energiekosten, die niet volledig worden gedekt door het Rijk. De kosten vanwege corona en de opvang van Oekraïners, asielzoekers en statushouders worden wel vergoed. Nu is dus het ravijnjaar in aantocht; het jaar waarin het Rijk de geldkraan voor alle gemeenten weer een stuk dichtdraait.
“We staan voor serieuze keuzes om onze financiën op orde te brengen en te houden, maar tegelijkertijd blijven we investeren in wat écht belangrijk is voor onze inwoners en ondernemers”, aldus financiënwethouder Marco Wiesehahn-Vrijman. “Als college zijn we van mening dat we met deze kadernota een stevige en duurzame basis leggen voor de begroting van de gemeente Bergen in 2026 en de jaren daarna. Precies zoals we eerder ook hebben beloofd te doen.” (tekst gaat verder onder de foto)

De voorgenomen bezuinigingen en lastenverzwaringen zijn in overleg met de gemeenteraad opgesteld, met als uitgangpunt dat inwoners en ondernemers er zo min mogelijk van merken. Er wordt met bezuinigd door weinig nieuwe beleidsplannen door te voeren. Daarnaast zijn er met name beperkte verhogingen van de toeristenbelasting, parkeerbelasting en forensenbelasting.
De nota die de kaders stelt voor de begroting is ‘beleidsarm’. Er zijn dus wel wat nieuwe plannen. Zo wordt er geïnvesteerd in extra handhavers en de kwaliteit van de gemeentelijke besluitvormingsprocessen. Lopende programma’s op het gebied van verduurzaming, woningbouw en sociale cohesie blijven doorgaan, net als de financiering van het centrummanagement in de dorpskernen.
In juli zal de gemeenteraad werken aan Begroting 2026, waarvoor de kaders dienen.