De gemeenteraad van Bergen heeft dinsdagavond geen bestemmingsplan Dorp en Duin vastgesteld, dat de komst van honderden nieuwe woningen moest regelen aan de oostkant van Egmond aan den Hoef en de zuidkant van Egmond-Binnen. Op voorstel van de VVD werd de vaststelling van het controversiële bestemmingsplan van de agenda gehaald. Het was al weken onduidelijk of er een meerderheid voor zou zijn in de gemeenteraad. Er bleek plots in ieder geval wel een krappe meerderheid voor het VVD-voorstel tot uitstel. GroenLinks, Gemeentebelangen en Behoorlijk Bestuur Bergen hielpen de VVD daaraan. Door het uitstel zal nooit duidelijk worden hoe deze gemeenteraad over het bestemmingsplan zou hebben gestemd.
Over de noodzaak van meer woningen in de gemeente bestaat binnen de gemeenteraad geen discussie. Een belemmering daarbij vormt de bijzondere bescherming die de provincie Noord-Holland eind 2020 heeft gegeven aan het landschap rondom de dorpskernen in de gemeente. De oplossing die het college van B&W hiervoor had, was nog snel een nieuw bestemmingsplan in elkaar timmeren, dat gehaast in procedure werd gebracht voordat de provincie met het nieuwe beleid kwam. Alle tekortkomingen in dit haastklusje zouden dan in het vervolgtraject wel worden rechtgezet. Het wekte de woede op van veel omwonenden, wiens inbreng pas werd gevraagd toen het ontwerpbestemmingsplan al was gepresenteerd.
De provincie Noord-Holland zorgde voor een nieuwe dimensie in de discussie, door aan te kondigen dat het een lange juridische strijd zou voeren tegen dit bestemmingsplan als de gemeenteraad het zou vaststellen. VVD-gedeputeerde Cees Loggen bood samenwerking aan in plaats van strijd. Hij wil met elkaar de juiste plekken vinden voor woningbouw in de gemeente. Kies Lokaal, D66, PvdA en CDA leken te gokken op uiteindelijke winst van de juridische strijd als kortste weg naar woningbouw in de Egmonden. GroenLinks, Behoorlijk Bestuur Bergen en Gemeentebelangen verwachten dat er sneller woningen zullen staan als er opnieuw wordt begonnen en samen wordt opgetrokken met de provincie. De sleutel lag bij de vijf raadsleden van de VVD. Die coalitiepartner had zich tijdens de Algemene Raadscommissie op 3 februari zeer kritisch uitgelaten over de hele gang van zaken rond het plan Dorp en Duin.
Nadat het agendavoorstel voor uitstel was aangenomen, vroeg het CDA een schorsing aan. Achter de schermen vielen harde woorden over coalitiepartner VVD. Nadat de vergadering werd hervat, reageerde wethouder Klaas Valkering zeer teleurgesteld. Hij had maanden gewerkt om dit bestemmingsplan in de gemeenteraad over de streep te trekken. Valkering zei blij te zijn dat hij namens het college sprak en niet op persoonlijke titel. “Want dan waren er harde woorden gevallen. Dan had ik een coalitiepartner die dit plots doet onbetrouwbaar genoemd.”
Het hangt nu van de verkiezingsuitslag op 16 maart af welk pad de gemeente de komende jaren inslaat om meer woningbouw te realiseren in Egmond-Binnen en Egmond aan den Hoef. Wethouder Valkering gelooft nog steeds dat er het snelst nieuwe woningen staan als de gemeenteraad na de verkiezingen dit bestemmingsplan in spoedberaad vaststelt. De tegenstanders zullen de kiezer ervan proberen te overtuigen dat nieuwe samenwerking met de provincie tot meer resultaat zal leiden.