Netty en Dick uit Kortenhoef lopen over het strand van Egmond en hebben handenvol geraamtes van de zeekat bij elkaar verzameld. Veel moeite hoeven ze daar niet voor te doen, want de geraamtes spoelen met veel tegelijk aan op het strand. “De geraamtes zitten vol met lucht, dus als het vlees eraf is gaan ze snel drijven en spoelen ze aan”, vertelt conservator Pierre Bonnet van Ecomare.
Volgens de conservator gaat het om de geraamten van zeekatten, een inktvissoort die ook in de Noordzee en Waddenzee leeft. De zeekatten paren in mei en de vrouwtjes gaan kort daarna dood, vertelt Bonnet aan NH, mediapartner van Streekstad Centraal. “Dode zeekatten zelf vind je zelden op het strand. Het zijn weekdieren en die rotten heel snel.” Hij legt uit: “De geraamtes, zitten vol met lucht, dus als het vlees eraf is gaan ze snel drijven en spoelen ze aan.” (tekst gaat verder onder de foto)
De inktvissen paren in mei. “In de Oosterschelde”, vult Bonnet aan. “En ook in de Waddenzee worden eieren gevonden. Het vrouwtje zet de eieren af tegen netten of een pier. Een aantal dagen later gaat ze dood omdat dit zoveel van haar heeft gevraagd.”
Volgens de conservator kom je de eieren zeker niet elke dag tegen op het strand. “Het zijn zwarte knikkergrootte eieren”, benadrukt Bonnet. “Het ligt er maar net aan hoe de stroming is en hoe de wind staat.” Hij vindt het wel opvallend dat de paring bij deze dieren zo werkt: “Inktvissen zijn hele intelligente wezens en dit zijn echte jagers. Toch gaan de vrouwtjes na het paren dood. Mocht je een vrouwtje in gevangenschap houden zonder mannetje, dan kan ze wel vijf jaar oud worden.” (foto: NH Media)