Met geknepen ogen naar het bord staren om te zien wat er wordt geschreven. “Wat staat er?” Het valt niet altijd op maar een groot deel van de basisschoolleerlingen hebben slecht zicht. “De meeste mensen kennen het initiatief de poetsbus voor tandverzorging, maar er is eigenlijk niet iets voor het zicht van kinderen.”
Daar willen de initiatiefnemers – Erik van Halewijn en Khaled Tamimy – van de Brillenbus verandering in brengen. Het is nog een pilot, maar het idee is om uiteindelijk met een bus langs scholen te gaan om de ogen van de leerlingen te controleren. Uit hun onderzoek blijkt dat er twee redenen zijn waarom kinderen die wel een bril nodig hebben er geen hebben: onwetendheid en kosten.
De bus is er nu nog niet, daarvoor is het nog te vroeg, maar de mannen zijn wel al met meetapparatuur – waaronder de welbekende letters en afbeeldingen – en vragenlijsten voor ouders langs verschillende basisscholen in Heerhugowaard geweest om hun idee te testen. (tekst gaat verder na de foto)
Bijna de helft van de bij deze pilot gecontroleerde leerlingen – 22 van de 46 – zijn doorverwezen naar de oogarts. “In sommige gevallen hadden kinderen zelfs maar 30 of 40 procent zicht, terwijl daar eerder niks over bekend was”, vertelt Erik aan NH, mediapartner van Streekstad Centraal.
Om te zorgen dat iedereen passende oogzorg krijgt, worden de benodigde brillen door scholenkoepel Blosse vergoed. “Oogzorg is in eerste instantie geen taak van het onderwijs”, legt basisschooldirecteur Kevin Kooij uit. “Maar als wij onze leerlingen hiermee een eerlijke kans kunnen geven dan doen wij dat.”
Het doel van de Brillenbus is dus dat alle kinderen goed zicht en daardoor gelijke kansen hebben. En ze zijn vastberaden om door te gaan tot ze niet meer nodig zijn. “Uiteindelijk is dit een gedeelde last en zien we ook een duidelijke rol voor overheden en de zorg. Tot die tijd blijven wij onverminderd doorgaan.” (hoofdfoto: Erik van Halewijn)