“De schade die deze hobby aan de natuur aanricht is enorm. Het verstoort de flora en fauna. Daarom treden we daar streng tegen op.” Aan het woord is Theo Brouwer, boswachter van Staatsbosbeheer in de Schoorlse Duinen. Samen met de politie betrapte hij vrijdagavond een groepje bunkergravers in de Schoorlse Duinen.
In het duingebied tussen Den Helder en IJmuiden zijn naar schatting op 200 plekken overblijfselen te vinden van de Atlantikwall: de verdedigingswerken van de Duitse bezetter die een invasie vanuit Engeland moesten tegenhouden. Een deel van de bunkers zijn opgeblazen en ontmanteld, een ander deel liep zich moeilijk verwijderen en is onder het zand van het duingebied begraven.
De overblijfselen hebben een enorme aantrekkingskracht op bunkergravers. Die hopen in de bunkers nog spullen te vinden die de Duitse troepen bij hun aftocht hebben achtergelaten. Meer dan ijdele hoop is het vaak niet. ‘Maagdelijke’ bunkers die na de oorlogsjaren onaangeroerd bleven, bestaan bijna niet. (tekst gaat verder onder de foto)

Bunkergraven is illegaal. Je mag niet buiten de paden komen, en graven in het natuurgebied is al helemaal taboe. De pakkans is echter gering. De bunkergravers die vrijdagavond op pad gingen in de Schoorlse Duinen hadden deze keer het geluk niet aan hun zijde, de sterke arm wel. De boswachter was samen met de politie op pad. Deels met de auto en deels met de fiets surveilleerden zij die avond in het uitgestrekte natuurgebied.
Tijdens de surveillance werden drie mensen bekeurd omdat ze hun hond lieten loslopen in de Schoorlse Duinen, terwijl er een aanlijnplicht geldt. De surveillanten kregen echter ook de bunkergravers in het vizier. De vier mannen bevonden zich niet meer op de paden en werden daarom staande gehouden. Daar bleek dat de boswachter en de politie met bunkergravers van doen hadden.
Ze hadden allemaal speciaal gereedschap bij zich om bunkers onder het zand te vinden en uit te graven. De bunkergravers werden weggestuurd nadat ze een proces-verbaal hadden gekregen.