Het is vakantie, dus zijn weer veel mensen langer van huis. Burgemeester Anja Schouten heeft ex-inbreker Evert Jansen gevraagd om Alkmaarders tips tegen inbraken te geven. Evert is van zijn vroegere ‘beroep’ bekeerd en zet nu zijn kennis in om inbraken juist te voorkomen. Samen met wijkagent Geert van Duren ging hij bij twee huizen langs om voorbeelden te geven van hoe inbraakpreventie goed is of juist beter kan. Een video hiervan is te zien op de sociale media van de gemeente.
“Wat er allemaal achter het huis staat, dat gebruiken inbrekers om naar binnen te komen”, vertelt Evert terwijl hij een vuilnisbak tegen de muur zet om bij een raampje boven de tuindeur te komen. Het raampje is dicht, maar een bovenlicht een stuk ernaast staat op een kier. Hij adviseert om daar een vergrendelbare dranger te plaatsen.
Evert is te spreken over het tuindeurslot. “Dit is een nieuw slot tegen een ‘kerntrekker'”. Kerntrekkers draaien een stalen schroef in het slot om de kern eruit te kunnen rukken, maar dat kan niet als die kern gewoon meedraait. “Dit is echt heel goed.”
Evert ziet daarna dat de hendels van een raamsluiting niet goed dichtgedraaid zijn. Met een koevoet kan hij die open laten springen. Hij weet ook dat veel mensen die hendels met een slotje hebben, de sleutels erin laten hangen. “Ik boor een gaatje, steek een ijzerdraad naar het sleutelgat, draai de sleutel en dan heb ik het raam open.”
“Ik heb maar een paar seconden de tijd nodig om het huis binnen te komen”, concludeert Evert. “En dan ben ik binnen drie minuten weer weg.”
Bij een appartementencomplex staat de deur nog wel eens open of is niet op slot. En anders belt Evert gewoon aan en doet zich voor als pakketbezorger, terwijl hij zijn hand voor de camera houdt. Eenmaal binnen: “Als ik zie dat een huis geen secu-strip heeft kan ik ‘flipperen’. Flipperen is een kaartje tussen de deur steken naar het slot, en dan heb je hem open.”
Geert vult aan dat sociale controle belangrijk is bij inbraakpreventie. “Dat de mensen in ieder geval elkaar een beetje in de gaten houden. Het is wel belangrijk dat je een beetje weet wat er in de straat gebeurt. En wat je als eerste moet doen, als je een inbraak constateert, is de politie bellen”. En hij noemt camera’s. Die werken ontmoedigend, maar dragen vooral bij aan bewijsvoering als er toch wordt ingebroken.
De wijkagent vertelt dat de politie onderscheid maakt tussen dreigingen. Is een vreemd persoon in een tuin, bel dan 112. Wanneer iemand zich verdacht gedraagt in de straat, bel dan 0900-8844.