De Veiligheidsregio, het Rode Kruis, GGD Hollands Noorden en gemeenten zijn onder de werktitel ‘Laat ouderen niet vallen en stikken’ een campagne gestart om inwoners in Noord-Holland Noord te stimuleren en te helpen hun woning veiliger te maken. De campagne ‘Woongemak is kinderspel’ biedt een quiz, een checklist en concrete tips waarmee ze zelf aan de slag kunnen. In het kader van veiligheid voor 65-plussers start gemeente Alkmaar bovendien een pilot met slimme sensoren.
Nederland vergrijst en valpartijen worden een steeds groter probleem. In 2019 liepen 79.900 65-plussers ernstig letsel bij een val en kwamen 4.720 van hen daarna te overlijden. Veel van deze ongevallen vinden in en om het huis plaats. Veiligheidsregio-voorzitter Krishna Taneja: “Ieder jaar rukken onze ambulance- en brandweercollega’s honderden keren uit voor ongelukken en branden in huis. Een val van de trap, vlam in de pan of brand in de wasdroger: een ongeluk zit in een kleine hoekje en heeft vaak grote impact op de bewoners en omwonenden.”
Wethouder Wmo Robert te Beest vult aan: “Ook in Alkmaar is hier vaak sprake van. In 2018 kwamen 6.013 65-plussers thuis ten val en daarvan moesten er 1.879 medisch behandeld worden. Dit kan worden voorkomen. Naast valongelukken, veroorzaken ook woningbranden veel leed en schade. Met wat kleine aanpassingen zoals rookmelders, goede verlichting en antislipmateriaal, kan veel leed voorkomen worden! Kijk eens rond in je woning wat jij kunt aanpassen.”
Op woongemakiskinderspel.nl staat een korte interactieve quiz en een handige checklist over veiligheidsaspecten. Verder staan er tips op voor kleine verbeteringen, zoals het leggen van een antislip-matje in de douchecabine, en contactgegevens van organisaties in de buurt die kunnen helpen. Zo kan de brandweer een veiligheidscheck komen doen.
Gemeente Alkmaar start bovendien met Leefsamen een pilot, waarin 50 zelfstandig wonende senioren een half jaar lang gratis slimme sensoren in huis krijgen: rookmelders, een paniekknop, een bewegingsmelder en deursensoren. Bij nood worden naasten gewaarschuwd.
Woensdag 24 maart is er van 15:30 tot 16:30 uur een web-seminar over de pilot via leefsamen.nl/alkmaar. Aanmelden kan op de website of door 040-7800641 te bellen. Aanmelden voor de pilot kan tot 5 april.