Noodkreet Esdégé-Reigersdaal bij Nationale Zorgdebat: “Zorg op maat verdwijnt”

De centrale cliëntenraad van de regionale zorginstelling Esdégé-Reigersdaal heeft in Utrecht een manifest overhandigd aan diverse politieke partijen. Daarmee wil de zorgaanbieder de aandacht te vestigen op de problemen in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Daarvoor was de raad naar het Nationale Zorgdebat in het Beatrix Theater in Utrecht gekomen.

Stijgende kosten, tekort aan personeel en politieke keuzes: de zorg voor mensen met een beperking staat onder druk. In het manifest van Esdégé-Reigersdaal staat een lijstje voorbeelden van de achteruitgang die de cliënten ervaren. Zorgmedewerkers hebben volgens hen steeds minder tijd voor spontane gesprekjes. Het moet allemaal vaker op afspraak en soms voelen de cliënten de stress. “Voor veel mensen met een beperking is dit moeilijk. Op die manier blijven zij langer met problemen rondlopen. Met als gevolg dat problemen groter worden.” Soms vallen activiteiten uit omdat er bij ziekte geen vervanging is.

Verder staat in het manifest dat de keuze uit (sociale) werkplekken kleiner en kleinschalige werkprojecten kleiner wordt. “Grote activiteitencentra komen ervoor in de plaats, terug naar af….. Zorg op maat verdwijnt.” En dan is er nog het vaker wisselen van chauffeurs, terwijl cliënten graag stabiliteit hebben. “Dit heeft voor een aantal cliënten veel onrust tot gevolg.”

Eén van de cliënten beschrijft zijn of haar situatie kort. “Op dit moment kan ik niet meer mijn eigen leven bepalen zoals ik dat gewend was. Nu wordt er voor mij bepaald wanneer ik naar bed ga en op moet staan. Dit heeft te maken met het werkrooster van mijn cluster die te maken hebben met een personeelstekort. Hierdoor komen sommige afspraken in het gedrang.
Soms moet ik andere cliënten vragen om me te helpen bij het opstaan.”

Met het manifest roept de cliëntenraad van Esdégé-Reigersdaal politici onder andere op om niet meer te bezuinigen en te luisteren naar mensen met een beperking, en om hen de mogelijkheid te bieden om mee te komen in de samenleving, als is het maar op een wat lager tempo en met wat hulp.

In 2016 presenteerde de cliëntenraad ook al een manifest. (foto: Esdégé-Reigersdaal)