Het Alkmaarse college van B&W wil een aantal bomen rond de Molen van Piet kappen. Meerdere onderzoeken wijzen uit dat dit de enige optie is om verdere schade aan het rijksmonument te voorkomen. Op dit moment wordt een rapport opgesteld met advies over welke bomen te kappen. Ook wordt gewerkt aan uitgangspunten voor herinrichting en een compensatieplan voor de bomen die verdwijnen.
Het college handelt naar de door de raad de aangenomen motie ‘Hoge bomen vangen te veel wind’. De NH Molenfederatie gaf aan dat rond 22 bomen voor hinder zorgen, maar het college wilde details en schakelde de bureaus EAGM en Groenadvies Amsterdam in. De voorlopige uitslag van EAGM is dat bomen binnen een straal van 60 meter hinder veroorzaken, behalve dan in de winter. Groenadvies stelt dat bij de meeste reuzen meer dan 30 procent van de kroon moet worden gesnoeid. “Met deze uitkomst heeft het bureau geadviseerd om de bomen, met het oog op beeldkwaliteit, natuurwaarde en boom technische waarde, te kappen”, meldt het college.
In Alkmaar mogen monumentale of waardevolle bomen niet zomaar worden gekapt. Daar moet “een zwaarwegend algemeen belang” voor zijn, en een gebrek aan redelijke alternatieven. Het college wil de oude reuzen graag laten staan, maar de Molen van Piet staat hoger op de belangenlijst. Uit onderzoek van bureau Van Reeuwijk blijkt dat de Erfgoedwet voldoende versterking van de constructie belet.
En het college vindt net als Groenadvies een verzameling flink gekandelaberde bomen niet ogen, plus het resultaat is telkens maar tijdelijk. Dus dan toch maar kappen. Er is alvast een quickscan gedaan om te kijken of er vanuit de Wet Natuurbescherming ontheffing nodig is en dat bleek niet het geval. Ook de Rijksdienst staat de bomenkap niet in de weg.
Uiterlijk volgende maand komt het definitieve windonderzoeksrapport uit. Intussen worden de uitgangspunten van de herinrichting rond de Molen van Piet opgesteld, en een compensatieplan voor het verlies aan groen. In februari of maart zal de omgevingsvergunning voor de kap worden aangevraagd en start een participatieproces voor de herinrichting en de compensatie.
De bomen worden naar verwachting in mei gekapt. In de zomerperiode worden de herinrichtings- en compensatieplannen vastgesteld, de uitvoering gebeurt volgend jaar.