Röntgenonderzoek naar een eeuwenoude kajak heeft resultaat opgeleverd. Eerder werden in de punt van het vaartuig twee amuletten gespot: een vogelkop en een buideltje. Maar omdat die op een onbereikbare plek zaten moesten röntgenfoto’s uitsluitsel geven over de inhoud. Vooral dat buideltje, met daarin iets wat leek op botjes, zorgde tot nu toe voor vraagtekens.
De Groenlandse kajak is waarschijnlijk in de zeventiende eeuw meegenomen door een walvisvaarder naar De Rijp. Het dorp is in die tijd rijk geworden door de walvisvaart. Het vaartuig is door Inuit, de oorspronkelijk bewoners van Groenland en Oost-Canada, gebruikt voor de jacht op onder meer walvissen. Sinds 1937 hangt ‘ie in het Rijper museum. De afgelopen jaren is er regelmatig onderzoek gedaan naar de kajak, waarvan er nog negen op de wereld bekend zijn. Toen zijn onder meer de twee amuletten ontdekt, die in de punt vastgeknoopt zitten.
Naast de amuletten zijn ook beide punten van de kajak uitgebreid gescand met het mobiele röntgenapparaat. “De constructie en structuur van die uiteindes heeft mijn grote interesse”, legt kajakkenner Frank Bos uit, die dit onderzoek voor het museum begeleid. “Nog niet alle foto’s zijn ontwikkeld, maar ik heb al wat interessante dingen gezien”, zegt hij vrolijk tegen mediapartner NH Nieuws. “Zo moet er iets van een strip ter bescherming op hebben gezeten en ik hoop de naai-naden, waarmee het dek van zeehondenhuiden is vastgezet, straks te kunnen ontwarren.”
De kajak wordt de komende weken nog geconserveerd om ‘m zo goed mogelijk voor de toekomst te bewaren. Eind dit jaar is ‘ie weer te bewonderen in het museum in De Rijp.